logo

PALAU MACAYA

Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

PALAU MACAYA Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

facebook twitter

CURSOS

Curs

Els Plutarcs democràtics. Vides escrites, denúncies polítiques
Jordi Amat
Filòleg i escriptor

Dimecres 9, 16, 23, 30 de maig i 6 de juny de 18 a 20 h

Curs de cinc sessions. Idioma: català. L'enllaç d'inscripció estarà disponible en breu.


Entre l’assaig i la biografia, centrat en un cas o en una persona concreta, un gènere literari clàssic s’ha renovat per poder explicar el passat més traumàtic del segle XX o alguns dels punts foscos de la societat del present. El curs analitzarà alguns dels llibres escrits per aquests nous Plutarcs democràtics i reflexionarà sobre el compromís polític que els fonamenta.

PROGRAMA

Dimecres, 9 de maig
Lliçons del vell Plutarc: comentant algunes de les Vides paral·leles, més l’esperit que no pas la lletra, descobrirem la dimensió moral del gènere de la biografia.

 

Dimecres, 16 de maig
Eichmann in Jerusalem (1963) de Hannah Arendt i In cold blood (1966) de Truman Capote són dos llibres que van revolucionar el gènere de la no-ficció i li van donar de nou un prestigi literari i assagístic. Aquestes dues obres, que han motivat adaptacions cinematogràfiques, són el pòrtic dels Plutarcs democràtics del present.

 

Dimecres, 23 de maig
Amb la publicació de L’adversaire (2000), Emmanuel Carrère va saber fondre la proposta d’Arendt i Capote i convertir la biografia on apareix el jo de l’autor en una nova forma de coneixement i de denúncia. En aquesta sessió es comentarà la seva obra i d’altres —com ara Enterrar a los muertos de Ignacio Martínez de Pisón, El metereólogo de Jean Rolin o El cielo prometido de Gregorio Luri—, que poden ser llegides en la mateixa clau.

 

Dimecres, 30 de maig
Els Plutarcs democràtics sovint no centren el seu interès en una persona sinó en un episodi concret; però, de la mateixa manera que ho fan els biògrafs, aprofundeixen en un àmbit de la veritat on no pot arribar la història perquè ho fan amb les eines de la literatura. Val per a Anatomía de un instante, HHhH o L’ordre du jour.

 

Dimecres, 6 de juny
Escriure com un nou Plutarc democràtic. La darrera sessió del curs plantejarà els problemes pràctics a l’hora d’intentar escriure un llibre d’aquesta naturalesa que reveli l’origen tèrbol de la conversió de l’Estat del 78 en el Règim del 78.


Palau Macaya, passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

INSCRIU-TE AQUÍ LOCALITZACIÓ