logo

PALAU MACAYA

Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

PALAU MACAYA Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

facebook twitter twitter

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Les mentides de la postveritat
Máriam Martínez-Bascuñán
Politòloga i assagista
Raúl Rodríguez Ferrándiz
Professor de comunicació i assagista

Juliol, 2018

Dilluns 9, dimarts 10, dimecres 11 i dijous 12 de juliol
De 18 a 20 hores


Són dos els esdeveniments que marquen els últims temps: l’elecció del president Trump, un personatge de la mena dels «xarlatans» que ha arribat a ocupar el lloc més poderós del planeta; i el Brexit, un esdeveniment les implicacions del qual avui encara és aviat per avaluar-les. Això només és la punta de l’iceberg d’un any en què ens vam atrevir a «viure perillosament». Quina vinculació tenen tots aquests fenòmens amb el que hem volgut anomenar l’«era de la postveritat»? Com es pot definir? Quina relació guarda amb la nova configuració dels espais públics i la seva digitalització? Compleix una funció ideològica que encobreix altres poders invisibles? Si tot és postveritat, res acaba sent-ho. Per tant, la conceptualització d’aquesta idea és important perquè no acabi servint interessos encoberts, com ens dirien Marx o Nietszche, ja que afirmar la veritat de la postveritat pot conduir-nos a descobrir una voluntat de poder. Totes aquestes qüestions es vinculen a un tema central al llarg de tot el curs: la nova fragilitat de la democràcia.

PROGRAMA

Dilluns 9: Máriam Martínez-Bascuñán. 

Veritat i mentida: qüestions epistemològiques.

El debat entre política, veritat i mentida és tan antic com la mateixa política. Els grans teòrics del poder ja van tractar aquest tema des de qüestions tan fonamentals com si encobrir la veritat produeix efectes polítics beneficiosos i, en aquest cas, com s’encaixa aquesta tensió dins d’una ètica política. Però, també, si la democràcia és el govern de l’opinió, com es fa compatible amb una idea de veritat? És possible la defensa de la veritat i la preservació de la pluralitat d’opinions al mateix temps?

 

Dimarts 10: Raúl Rodríguez Ferrándiz.

La política de la postveritat: definicions, exemples i qüestions obertes.

Hannah Arendt diu unes quantes veritats sobre la mentida en política i anticipa la postveritat. La banalitat de la mentida i del secret d’estat: dels papers del Pentàgon a WikiLeaks. Bullshit i «autenticisme». Retòrica de la postveritat.

 

Dimecres 11: Raúl Rodríguez Ferrándiz.

La postveritat, la mentida i els seus parents: error, falsedat, hipocresia, ficció, ironia, secret, conspiració.

La dimensió íntima i patològica de la mentida i la seva dimensió pública. Post-trumpfullness i postveritats pre-Trump. La postveritat, ¿és la fi de la correcció política? Fake news vs. fact-checking, biaixos de confirmació o la democràcia i el periodisme en temps de transparència.

 

Dijous 12: Raúl Rodríguez Ferrándiz.

La postveritat i el seu braç armat tecnològic.

Fakebook i la filosofia del «compartir». Intimitats airejades i postureig, privatització de l’espai públic i accés de tercers (econòmics i polítics). Algoritmes i filtres bombolla. Elogi de la mentida en l’era de la postveritat.

 

 

Bibliografia bàsica

Arendt, Hannah (2016). Verdad y mentira en la política. Página Indómita.

Orwell, George (2017). El poder y la palabra: 10 ensayos sobre lenguaje, política y verdad. Debate.

Vallespín, Fernando (2012). La mentira os hará libres. Galaxia Guterberg.

D’Ancona, Matthew (2016): Post-Truth: The New War On Truth and How to Fight Back. Ebury Press.

Cass R. Sunstein (2017): #republic: Divided Democracy in the Age of Social Media. Princeton University Press.

 

Catalán, Miguel. Antropología de la mentira. Seudología II. Barcelona: Del taller de Mario Muchnik, 2005.

Mentira y poder político. Seudología VII. Madrid: Verbum, 2017.

Frankfurt, Harry. On Bullshit. Sobre la manipulación de la verdad. Barcelona: Paidós, 2006.

Fuchs, Christian. Social Media: A Critical Introduction. Londres: Sage, 2014.

Rodríguez Ferrándiz, Raúl. Máscaras de la mentira: el nuevo desorden de la posverdad. València: Pre-Textos, 2018.

Thompson, Mark. Sin palabras, ¿Qué ha pasado en el lenguaje de la política? Barcelona: Debate, 2017.


Palau Macaya, passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ