logo

PALAU MACAYA

Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

PALAU MACAYA Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

facebook twitter twitter

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Les mentides de la postveritat
Máriam Martínez-Bascuñán
Politòloga i assagista

Juliol, 2018

Dilluns 9, dimarts 10, dimecres 11 i dijous 12 de juliol
De 18 a 20 hores


Són dos els esdeveniments que marquen els últims temps: l’elecció del president Trump, un personatge de la mena dels «xarlatans» que ha arribat a ocupar el lloc més poderós del planeta; i el Brexit, un esdeveniment les implicacions del qual avui encara és aviat per avaluar-les. Això només és la punta de l’iceberg d’un any en què ens vam atrevir a «viure perillosament». Quina vinculació tenen tots aquests fenòmens amb el que hem volgut anomenar l’«era de la postveritat»? Com es pot definir? Quina relació guarda amb la nova configuració dels espais públics i la seva digitalització? Compleix una funció ideològica que encobreix altres poders invisibles? Si tot és postveritat, res acaba sent-ho. Per tant, la conceptualització d’aquesta idea és important perquè no acabi servint interessos encoberts, com ens diria Marx, o Nietszche, ja que afirmar la veritat de la postveritat pot conduir-nos a descobrir una voluntat de poder. Totes aquestes qüestions es vincularan a un tema central al llarg de tot el curs: la nova fragilitat de la democràcia.

 

PROGRAMA

Dilluns 9: Veritat i mentida: qüestions epistemològiques

El debat entre política, veritat i mentida és tan antic com la mateixa política. Els grans teòrics del poder ja van tractar aquest tema des de qüestions tan fonamentals com si encobrir la veritat produeix efectes polítics beneficiosos i, en aquest cas, com s’encaixa aquesta tensió dins d’una ètica política. Però, també, si la democràcia és el govern de l’opinió, com es fa compatible amb una idea de veritat? És possible la defensa de la veritat i la preservació de la pluralitat d’opinions al mateix temps?

 

Dimarts 10: Un pas més: el que ha canviat amb la postveritat

Què ha canviat en aquest debat tradicional? Serveixen les preguntes i categories de Hannah Arendt per al nostre temps? L’opinió es conforma no pas a partir d’allò factual, sinó per eslògans efectistes que encapsulen estats d’ànim abans que moure la ciutadania al pensament, la crítica i l’autonomia reflexiva. Caldrà desbrossar en quin sentit parlem de la postveritat.

 

Dimecres 11: La guerra de la representació de la realitat en l’espai públic: la fal·làcia de la llibertat d’expressió 

On es manifesta aquesta postveritat? Ataca fonamentalment a l’espai públic com a seu del món comú; a la seva reestructuració i fragmentació; a la guerra de representacions de la realitat, que ja no respecta ni la veritat ni la mentida, atès que menteix qui vol ocultar una veritat, però «el xarlatà» no tracta d’amagar res perquè sap que mentir ja no té conseqüències en termes de responsabilitat política o rendició de comptes. Aquest és un altre dels canvis fonamentals produïts en l’espai públic connectats amb l’aparició de les xarxes i fenòmens com el de les notícies falses, la primacia de l’emoció sobre el sentiment i el desprestigi dels experts i els intermediaris. Què ens ha conduït fins aquí?

 

Dijous 12: En defensa de la democràcia: els nous poders inaprehensibles

Per què la democràcia està en crisi? Quins nous actors preocupen l’antic poder dels estats a l’hora de preservar els drets individuals? Hi ha un risc real sobre la llibertat? Quin impacte tenen les noves plataformes digitals sobre el poder dels estats i la qualitat de la democràcia? Existeixen mecanismes per reforçar-lo o controlar el seu poder? S’exposaran els nous dilemes en l’era digital des del punt de vista de la teoria política i la seva connexió amb la qualitat dels sistemes democràtics.

 

 

Bibliografia bàsica

Arendt, Hannah (2016). Verdad y mentira en la política. Página Indómita.

Orwell, George (2017). El poder y la palabra: 10 ensayos sobre lenguaje, política y verdad. Debate.

Vallespín, Fernando (2012). La mentira os hará libres. Galaxia Guterberg.

D’Ancona, Matthew (2016): Post-Truth: The New War On Truth and How to Fight Back. Ebury Press.

Cass R. Sunstein (2017): #republic: Divided Democracy in the Age of Social Media. Princeton University Press.


Palau Macaya, passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

INSCRIU-TE AQUÍ LOCALITZACIÓ