logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CONFERÈNCIES I DEBATS

Conferència

Dretes i esquerres a l’edat del crèdit
Michel Feher
Filòsof

Cicle: Idees i conceptes per al temps present

Les esquerres contemplen l’auge del nacionalisme autoritari amb una barreja de por i de desig. Als seus ulls, els partits xenòfobs són els principals beneficiaris de la ràbia suscitada per la desregularització dels mercats. No obstant això, un examen atent del que els comentaristes anomenen l’«augment dels populismes» indica que aquest no prové tant de l’hostilitat envers el capitalisme financeritzat com d’una extensió de la seva lògica.

La noció de financerització es refereix a un règim d’acumulació basat en l’apreciació del capital pels inversors: les empreses es preocupen més del valor de les seves accions que no pas de la rendibilitat de la seva activitat comercial, mentre que els governs treballen sobretot per mantenir la confiança dels mercats d’obligacions. Pel que fa als individus configurats per aquest règim, la precarietat dels llocs de treball i la reducció dels pressupostos socials ja no els permeten apostar per la progressió regular dels seus ingressos. Pobres o rics, ara els correspon especular sobre l’atractiu dels seus recursos, siguin capacitats i virtuts favorables a la seva ocupabilitat, o béns i persones que puguin garantir la seva solvència.

En l’àmbit polític, els partits de dreta han adoptat la mesura d’aquesta nova condició: mentre que els liberals i els conservadors responen a les expectatives dels seus clients gratificant-los amb un entorn fiscal i normatiu favorable a la millora del seu patrimoni, per la seva banda, els tribuns nacionalistes es comprometen a incrementar la cartera dels seus votants augmentant el color de la seva pell, el seu arrelament territorial i les normes culturals que reclamen en el rang d’actius apreciables. Més que envejar l’aptitud dels populistes de dretes a l’hora de mobilitzar el malestar popular, pensem que les esquerres farien molt millor d’apreciar des de la seva pròpia perspectiva la qüestió de l’assignació del crèdit, confiant en els seus propis valors.

09 de març de 2020 a les 18.30 h
CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

Conferencia de Michel Feher en la Escola Europea d'Humanitats from La Maleta de Portbou on Vimeo.