logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CONFERÈNCIES I DEBATS

Conferència

El joc de la veritat i les bones raons del nihilisme
Franca d'Agostini
Filòsofa

Cicle: Tornar a començar

El nihilisme a la filosofia continental ha estat considerat en varietat de formes, tant positives com negatives. Un símptoma de decadència (Bourget), una “gran revolució en la consciència” (Nietzsche), “la lògica del pensament occidental” (Heidegger), un requisit distintiu del pensament europeu (Loewith) o una malaltia mental corresponent a una visió del món (Jaspers). Rellegint Nietzsche, Gilles Deleuze i Gianni Vattimo van veure en el nihilisme l’actitud que hem d’adoptar en la política i el treball intel·lectual. Per al primer és el segell paradoxal d’una filosofia de l’afirmitivitat, mentre que el segon va plantejar la hipòtesi d’una “apologia del nihilisme”.

En aquesta conferència indagarem breument en els seus motius, però en proposarem d’altres, completament diferents. Aquests raonaments serviran per aclarir una sèrie de malentesos greus, la majoria dels quals estan relacionats amb la idea de la incompatibilitat entre nihilisme i veritat.

El nihilisme és un element essencial i determinant en el “joc de la veritat”. Per això, si hom està interessat en la veritat, no pot deixar de ser nihilista en algun sentit. I si ets demòcrata, no pots deixar distar interessat per la veritat.

07 de novembre de 2022 a les 18.30 h
CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona