logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CONFERÈNCIES I DEBATS

conferència

El nou terrorisme
Yves Charles Zarka
Filòsof

Dimecres 2 de març del 2016

Cicle: Pensar l’experiència humana, avui

A la Unió Europea, i a França en particular, aquests darrers anys ha aparegut un nou terrorisme. Aquest terrorisme és nou en la mesura que és diferent del que va afectar les torres del World Trade Center a Nova York l’11 de setembre de 2001. El terrorisme s’ha agreujat perquè s’ha interioritzat. Contràriament a la lectura en termes de xoc de civilitzacions que va prevaler després de l’11 de setembre de 2001, les matances del gener i del novembre de 2015 a París es van preparar i executar a l’interior de França per xarxes terroristes formades per francesos i no només per estrangers. Això obliga a renunciar a la visió de dos blocs de civilitzacions antagonistes encarats i enfrontats a causa d’ideals, valors, religions o costums, és a dir cultures incompatibles i irreductibles. L’oposició s’ha internalitzat, les democràcies europees han estat atacades des de l’interior.

La guerra nova i irregular no tan sol oposa els enemics exteriors, sinó que també afecta l’interior de les democràcies europees i s’hi immisceix. Com es pot explicar, si no, que joves nascuts i criats a França, amb nacionalitat francesa, siguin musulmans o no, sorgits de la immigració o no, desenvolupin un odi ferotge contra aquest país que és el seu i que s’esperaria que el consideressin com a tal, siguin quines siguin les seves dificultats? Com es pot explicar que es puguin deixar arrossegar per una propaganda islamista que els empeny a matar incorporant-se a bandes armades a Síria, a l’Iraq, al Iemen o en altres indrets, o bé a cometre assassinats als llocs on viuen?

En aquesta conferència tractarem d’analitzar les febleses de la Unió Europea en la mesura que proporcionen bona part de l’explicació d’aquest nou terrorisme.

02 de març de 2016 a les de 19 a 21 h
CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

Escola Europea d’Humanitats. Conferencia d'Yves Zarka from La Maleta de Portbou on Vimeo.