logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CONFERÈNCIES I DEBATS

Conferència

La ciutat de demà: futurs imperfectes.
Francesc Muñoz
Geògraf

Cicle: Present i futur. «Qui controla el present controla el passat i qui controla el passat controlarà el futur.» George Orwell

Les metròpolis que hem heretat del segle XX s’enfronten a nous reptes en el moment actual que tenen a veure amb tres crisis de gran importància, doncs afecten el propi caràcter de la ciutat com a entorn hàbil per a la vida col·lectiva.

En primer lloc, una profunda crisi social que multiplica la desigualtat urbana, segrega l’espai de la ciutat i divideix l’espai públic entre zones d’ús d’uns i d’altres, tot deixant com a resultat una ciutat que, lluny de ser integradora, es defineix més aviat com un conjunt d’illes d’iguals, separades físicament i literal en l’espai.

En segon lloc, una crisi ambiental que guanya un caràcter d’urgència de manera accelerada i que té a veure amb els cada vegada més obvis i profunds impactes del canvi climàtic sobre la vida urbana, amb tot de conseqüències que van de la repetició i persistència de fenòmens meteorològics extrems a l’escalfament de l’ambient que representen les “illes de calor” urbanes.

Finalment, una crisi de salut que s’ha vist intensificada en un curt espai de temps a causa dels efectes de la pandèmia de la Covid-19, la qual, per la forma en que s’esdevenen els contagis, representa la negació absoluta de les condicions de densitat i intensitat urbanes que acostumaven a definir de manera essencial el caràcter espontani i atractiu de l’espai públic urbà com a lloc de trobada col·lectiu.

Defugir la ciutat fracturada i vulnerable; adaptar l’espai urbà a la realitat del canvi climàtic; o imaginar la ciutat saludable ‘post-còvid’ són tres grans reptes que les ciutats hauran de fer front en el futur immediat.

Resoldre o no aquestes tres grans crisis urbanes definirà, sens dubte, com serà l’ADN de la ciutat en aquest ja més que iniciat segle XXI.

Habitarem ciutats més integradores, resilients i saludables o, ans al contrari, ens haurem d’enfrontar amb uns futurs urbans imperfectes, caracteritzats per un “genoma urbà” on la desigualtat social, l’emergència climàtica i la continua inquietud per la salut siguin el peatge necessari a l’hora de fer servir l’espai públic col·lectiu?

02 de novembre de 2021 a les 18.30 h
CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona