logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CONFERÈNCIES I DEBATS

Conferència

La revolució feminista
Marina Subirats
Sociòloga

Cicle Després del mur: un món en canvi. Ciència, política, cultura i societat.

La revolució feminista està en marxa. Però, què entenem per revolució feminista? El feminisme és un moviment d’alliberament de les dones que ha tingut diversos objectius al llarg de la història. En una primera etapa, es tractava fonamentalment d’aconseguir que les dones tinguessin els mateixos drets que els homes; aquest objectiu encara no ha estat totalment aconseguit, i hi ha països que es troben avui a molta distància d’assolir-lo. En d’altres, com el nostre, la igualtat de drets està gairebé assolida formalment, però no realment, i cal lluitar encara per avançar en aquesta igualtat.

Amb tot, en el camí fet en aquesta direcció han sorgit altres objectius que no solament poden afectar les dones sinó també els homes; el feminisme ha mostrat com el sistema patriarcal, amb l’atribució de gèneres diferents a homes i a dones, coarta la llibertat de les persones en obligar-les a actuar de maneres que no sempre corresponen als seus desigs i possibilitats. S’obre, així, un altre capítol d’objectius per a la revolució feminista: el de deslliurar-se de gèneres imposats i aconseguir una major llibertat individual en les formes de vida.

I hi ha encara uns nous objectius que veiem dibuixar-se en aquests moments. En una etapa en què s’ha imposat una forma de capitalisme tòxic, que privilegia els interessos del capital per damunt de la vida i els drets de les persones i que al mateix temps corromp la democràcia, el feminisme aporta un conjunt d’altres objectius que tornen a situar el dret a la vida com l’imperatiu major de la societat per damunt d’altres interessos. I en aquest sentit, el feminisme promou una forma de societat diferent, en connexió amb els objectius ecològics i igualitaris. Des d’aquest punt de vista, que de fet s’inicia en aquesta etapa, podem esperar que el feminisme sigui, en els pròxims anys, un moviment d’alliberament de les dones i també dels homes, i que al mateix temps pugui avançar en el disseny d’una societat més justa i menys competitiva, recollint així una part de l’herència dels moviments de progrés de la humanitat que han existit en altres èpoques.

 

25 de febrer de 2019 a les 18:30 h
CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

Conferencia de Marina Subirats en la Escola Europea d'Humanitats from La Maleta de Portbou on Vimeo.