De les dimensions de la crisi de la democràcia liberal, n’hi ha una de particularment aguda: la falta creixent de respecte per l’opinió dels que no formen part del nostre grup de referència. Això ho veiem contínuament en les xarxes socials, en articles d’opinió a la premsa, fins i tot en reunions d’amics. El que hauria de ser un fet en una societat plural, la serena convivència d’opinions divergents sobre la política o altres aspectes de la vida social, ha donat pas a una sorprenent animadversió cap als que es manifesten públicament sobre alguna cosa que no ens agrada o no coincideix amb la nostra pròpia posició. I no estem parlant només del ja habitual “troleig” o dels intents per denigrar el dissident; allò preocupant comença a ser la voluntat d’assenyalar i contribuir a perjudicar els que pensem que sostenen opinions “desviades”, com passa en el que ja es coneix com la “cultura de la cancel·lació”.
On i com es manifesta aquest fenomen, quines poden ser les causes d’aquesta transformació en la cultura pública de les societats democràtiques i quines són les seves conseqüències?
Conferència presencial de Fernando Vallespín.
Presenta i modera Josep Ramoneda.
Assistència presencial amb reserva i difusió en diferit.
L’Escola Europea d’Humanitats continuarà la seva programació i retransmetrà en diferit les seves activitats mentre estiguin vigents les restriccions anti-COVID actuals. Durant aquest període l’aforament permès per al públic presencial serà del 77 % de la capacitat de la sala.