logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CONFERÈNCIES I DEBATS

Conferència

L’era post-pandèmia: cap a un renaixement o una edat mitjana?
Denise Naniche
Biòloga i epidemiòloga

Cicle: Desconfinar el futur. La mirada de les Humanitats

Les pandèmies han afectat a la humanitat des del principi dels temps. La ciència biomèdica ha aconseguit enormes avenços en la comprensió dels agents infecciosos responsables de les epidèmies. Tenim un profund coneixement de la microbiologia, la immunologia i la biologia molecular, i hem sabut utilitzar les tecnologies més avançades. No obstant això, cada epidèmia, ja sigui pesta, tuberculosi, grip, Ebola, SARS, sida o Covid-19 sembla prendre els humans per sorpresa, incapaços d’imaginar que podria tornar a passar. És com si la naturalesa humana tan sols pogués creure en les catàstrofes una vegada que estem enmig d’elles. En la novel·la de 1947 La pesta, Albert Camus captura aquesta negació inicial, seguida d’una histèria massiva, amb ciutadans immersos en les seves rutines diàries, indiferents al patiment dels altres, sense creure en la pestilència i culpant d’altres per la propagació de l’epidèmia.

 

Històricament, les epidèmies han sostingut un mirall que reflecteix la nostra vulnerabilitat i posa de manifest facetes oposades de la condició humana. És difícil atribuir canvis en la nostra psique a les pandèmies, però els acadèmics han postulat durant molt de temps que, d’una banda, l’estigmatització i l’ús de bocs expiatoris durant la Pesta Negra van obrir la porta als pogroms contra els jueus i els romanís en el segle XV; mentre que, de l’altra, una societat europea destrossada va comportar la fi de la servitud i la florida del Renaixement i la Reforma. Es poden observar altres exemples de foscor i llum després de les epidèmies de tuberculosi, còlera, grip i sida.

 

Hem viscut una pandèmia mundial que ha matat milions i que ha aprofundit en les desigualtats existents. No obstant això, també hem estat testimonis de la col·laboració global per desenvolupar i desplegar les vacunes Covid-19. A l’entrar en una era post-pandèmica, veurem la llum d’un nou renaixement o sucumbirem a una era fosca? ¿Prevaldrà la ciència o el misticisme? Un enemic comú unirà als humans o exacerbarà l’hiperindividualisme?

 

Presenta i modera presencialment Josep Ramoneda. 

 


 

Assistència presencial amb reserva i difusió en diferit.

L’Escola Europea d’Humanitats continuarà la seva programació i retransmetrà en diferit les seves activitats mentre estiguin vigents les restriccions anti-COVID actuals. Durant aquest període l’aforament permès per al públic presencial serà del 50 % de la capacitat de la sala.

 

Consulta aquí el vídeo de l’acte a partir del dia 9 d’abril.

 

06 d' abril de 2021 a les 18.30 h
CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona