logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CONFERÈNCIES I DEBATS

Conferència

Orígens, formes i conseqüències de les guerres de secessió iugoslaves: l’allargada ombra d’una tragèdia europea
David Alegre Lorenz
Historiador

Cicle: Lliçons d’Història Contemporània

«Ens anava millor quan estàvem pitjor», així deia en llengua autòctona un grafit de la turística ciutat croata de Pula l’any 2014, una referència irònica als cants de sirena que brollaven de la boca dels polítics i intel·lectuals que a finals dels vuitanta i principis dels noranta prometien un futur millor als seus conciutadans fora de Iugoslàvia, i alhora un record nostàlgic dels temps de l’extinta república federal.

 

La més petita incursió pels països postiugoslaus revela al viatger observador els vestigis del cicle bèl·lic que, entre 1991 i 2001, va portar a la dissolució d’aquell ens polític que els havia unit fins llavors durant unes quantes dècades no exemptes de greus turbulències. En general, les guerres encadenades al llarg d’aquest període només van deixar devastació al seu pas: famílies trencades pel patiment i la mort; una gegantina diàspora de refugiats i emigrats; xarxes criminals amb pes polític que van sorgir del tràfic d’armes i de persones; i un profund buit moral en tots els àmbits molt difícil de reomplir.

 

Per poder entendre aquest llegat hem d’entendre com va arribar la fi de Iugoslàvia, quins interessos i complicitats van fer-ho possible, en quin escenari va tenir lloc. Però sobretot també cal desentranyar les formes extremament canviants i complexes que van cobrar els conflictes al llarg del temps, juntament amb la multiplicitat marejant de subjectes polítics que hi van prendre part, incloent-hi el controvertit paper dels països de l’actual Unió Europea i d’Estats Units. Així doncs, s’atén a totes aquestes qüestions fixant la mirada en el que passava al mateix temps en altres indrets, tot amb l’objectiu d’entendre com van ser possibles aquelles guerres i per què van ser tan importants.

 

21 d' octubre de 2019 a les 18.30 h
CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona