logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CURSOS

Curs

Avantguarda artística a Catalunya des de la Guerra Civil fins a l’actualitat
Pilar Parcerisas
Historiadora de l’art i comissària d’exposicions independent

Els dimarts 6, 13 i 20 de març, 3 d’abril i el dilluns 9 d’abril de 2018

de 18 a 20 hores


El curs presenta la reconstrucció de l’avantguarda artística a Catalunya durant la segona meitat del segle XX i les noves propostes del segle XXI en connexió amb els diferents corrents de l’art internacional, les seves influències i lligams, tenint en compte totes les disciplines artístiques i una lectura política, social i humana de l’art a Catalunya en el marc d’Europa.

 

curs_2

PROGRAMA

Dimarts, 6 de març

Art de postguerra, 1939-1948

De l’art de «l’estraperlo» a la recuperació de l’avantguarda. Política artística dels salons d’Eugeni d’Ors. Picasso i Miró com a figures pont. El combat de l’artista contemporani en un territori devastat: Dau al Set a Catalunya i Cobra a Europa.

 

Dimarts, 13 de març

El debat figuració i abstracció, 1948-1957

Hegemonia de l’informalisme i l’abstracció. Els Salons d’Octubre, Cobalto, Club 49, les biennals hispanoamericanes i l’art autre. Presència internacional dels artistes catalans.

 

Dimarts, 20 de març

El nihilisme crític, 1957-1964

Espai polític de dissensió de la Internacional Situacionista a Europa. Recuperació de l’esperit dadà, presència de la paraula visual i poètica. Fi de l’hegemonia de l’informalisme europeu i mirada cap als EUA, noves figuracions i penetració del pop art, el nouveau réalisme i el hippisme psicodèlic. Intents d’institucionalitzar l’art català.

 

Dimarts, 3 d’abril

Les poètiques pobres i conceptuals, 1964-1980

Presència dels corrents internacionals a l’entorn de l’art pobre i conceptual: land art, body art, filosofia del llenguatge, vídeo, instal·lacions. L’emigració d’artistes catalans cap a París i Nova York.

 

Dilluns, 9 d’abril

El tombant del segle XX al segle XXI

Pervivència i recuperació de l’art conceptual. Retorn i influència dels artistes catalans emigrats. Reivindicació de l’especificitat de la pintura i l’escultura en el marc dels corrents afins a la transavantguarda i el neoexpressionisme alemany dels anys vuitanta. El neoconceptualisme dels anys noranta i l’evolució cap a les noves tecnologies. La immersió de l’art en la realitat de les noves generacions del segle XXI.


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ