logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CURSOS

Curs

Cinema polític
Antonio Monegal
Catedràtic de Literatura Comparada a la UPF

Els dijous, del 26 d'octubre al 30 de novembre del 2017

de 18 a 20 hores


Qualificar una pel·lícula com a cinema de propaganda es considera un demèrit que va en detriment del seu valor estètic. No obstant això, la història del cinema ofereix nombrosos exemples de produccions amb intencionalitat política i reconeixement com a obres d’art. La revolució soviètica i el nazisme van descobrir molt aviat el potencial del cinema com a instrument de propaganda, i la Guerra Civil Espanyola va ser un laboratori decisiu d’experimentació amb els usos polítics del mitjà. El curs fa un recorregut per una selecció de pel·lícules nascudes amb voluntat d’intervenció política per preguntar-se quin és el seu valor actual, si conserven, almenys en part, la seva càrrega política original, si les llegim com a documents històrics o si perviuen per la seva dimensió artística. Es comenten pel·lícules d’Eisenstein, Riefenstahl, Ivens, Biberman, Pontecorvo, Godard, Costa-Gavras, Guzmán, Fassbinder, Loach, Moore i Portabella.

 

PROGRAMA

Dijous, 26 d’octubre

Del cinema de propaganda al thriller polític

Denúncia i activisme. Els temes contemporanis: dones, LGTB, racisme, migració, neocapitalisme, imperialisme, medi ambient, violència. La política dels afectes.

 

Dijous, 2 de novembre

La invenció del cinema de propaganda

Art i document històric. Els llenguatges de les avantguardes. Films: Sergei Eisenstein, Oktyabr (1928), Leni Riefenstahl, Triumph des Willens (1935), Joris Ivens, The Spanish Earth (1937).

 

Dijous, 15 de novembre

Èpica, utopia, melodrama i tragèdia

La relació entre cinema documental i ficció. Films: Herbert J. Biberman, Salt of the Earth (1954), Guido Pontecorvo, La battaglia di Algeri (1966), Patricio Guzmán, La batalla de Chile (1975).

 

Dijous, 23 de novembre

Els llenguatges de la revolució del 68

Art i cultura de masses. Films: Pasolini, La Rabbia (1963), Godard, La chinoise (1967), Groupe Dziga Vertov, Le vent de l’est (1979).

 

Dijous, 30 de novembre

La temporalitat en el cinema polític: filmar el context

Cultura i conflicte. Films: Pere Portabella, Informe general (1977) i Informe general II (2015).


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ