logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CURSOS

Curs

La identitat en cinc reflexions
David Block
Professor d'Investigació ICREA a la UPF

Els dimecres 6, 13, 20 i 27 de febrer i 6 de març de 2019

Curs de 5 sessions. Idioma: català


Aquest curs versa sobre el concepte de la identitat i es basa en la presentació d’una sèrie de marcs teòrics per entendre la idea de la identitat en la societat contemporània. Cada marc teòric s’acompanya d’exemples de la vida quotidiana i s’ofereix al públic l’oportunitat de participar-hi.

 

PROGRAMA

Dimecres, 6 de febrer

Reflexió sobre la paraula «identitat»

Una reflexió sobre com podem definir i entendre la paraula «identitat». A partir de marcs teòrics que provenen de les ciències socials i les humanitats, es té en compte la història de la identitat com a tal (com hem arribat a parlar tant de la identitat avui dia?). S’explora la interrelació entre la identitat i altres conceptes, com la «subjectivitat» i la «pertinença». També es tracta el concepte de la «interseccionalitat», és a dir, com les diferents dimensions de la identitat (p. ex., la raça, el gènere, la nacionalitat, la sexualitat, la religió, etc.) estan sempre interrelacionades.

 

 

Dimecres, 13 de febrer

Llengua i identitat

Interrelació entre llengua i identitat mitjançant fenòmens clau com el monolingüisme, el bilingüisme i el multilingüisme, i l’impacte que tenen sobre la identitat. S’examinen les diferents postures que pot adoptar una persona en relació amb una llengua, tenint en compte factors tals com si es pot dir que una persona hagi «heretat» una llengua, o el grau de coneixement que té de la llengua, d’afiliació que sent cap a aquesta, o d’acceptació que aconsegueix quan parla la llengua en àmbits on normalment es parla. També es dedica espai a examinar l’impacte de l’anglès com a llengua identitària en la vida d’un nombre creixent de persones i les conseqüències, a la llarga, de la seva inexorable difusió com a llengua franca arreu del món.

 

Dimecres, 20 de febrer

Nacionalisme i identitat nacional

Sobre el nacionalisme i la identitat nacional, i també de conceptes com el patriotisme (com es diferencia del nacionalisme?) i la pertinença, entesa com l’adhesió cognitiva i emocional d’una persona a un conjunt de sistemes de valors ètics i polítics compartits amb altres ciutadans i situats en espais socials regits per sistemes locals de poder i governabilitat. Catalunya i Espanya són, sens dubte, els grans punts de referència, però també es tenen en compte altres contextos, com els Estats Units, el Regne Unit i França.

 

Dimecres, 27 de febrer

Mobilitat i identitat

Una reflexió a propòsit de l’impacte de la mobilitat sobre la identitat. S’analitzaran les diferents classes de persones que habiten els espais globalitzats arreu del món (incloent-hi Barcelona), examinant a fons una llarga llista de termes utilitzats en les ciències socials: «immigrants», «migrants», «transmigrar», «expatriats», «refugiats», «immigrants laborals invisibles», «ciutadans flexibles», etc. Aquesta reflexió es desenvolupa en el marc de grans fenòmens com la multiculturalitat, el multilingüisme i la superdiversitat.

 

Dimecres, 6 de març

Polítiques neoliberals a Catalunya i a Espanya al llarg de les últimes quatre dècades

Una reflexió sobre les identitats que han acompanyat la implantació de les polítiques neoliberals a Catalunya i a Espanya al llarg de les últimes quatre dècades. Primer, s’examina el concepte del «ciutadà/ciutadana neoliberal», mirant com, en l’era neoliberal, l’estat-nació necessita que els seus ciutadans siguin persones «globals», «cosmopolites», «competitives» i, sobretot, «individualistes». A continuació, s’analitza la creixent desigualtat que ha acompanyat l’aplicació de les polítiques neoliberals i com, al contrari del que ens volen fer creure des del poder, el concepte de classe social és d’una gran rellevància avui dia.

 

Documentació

Descarrega’t el pdf:

SESSION 1 Dimensions de la identitat FINAL PC_

SESSION 2 Llengua i identitat FINAL 

SESSION 3 DAVID BLOCK FINAL PP 20FEB2019

SESSIÓ 4 27FEB2019 FINAL PP

SESSIÓ 5 06MAR2019 PP

 


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ