logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CURSOS

Curs

Novel·la d’anticipació
Monika Zgustová
Escriptora i traductora
Simona Škrabec
Doctora en literatura comparada (UAB)
Jordi Puntí
Escriptor i traductor
Valerie Miles
Escriptora, editora, traductora i docent
Jorge Carrión
Escriptor i doctor en Humanitats (UPF)

Els dimarts, del 17 d'octubre al 12 de desembre del 2017,

de 18 a 20 hores


El curs de la tardor de 2017 es dedica a les novel·les escrites al llarg dels últims dos segles que han sabut anticipar com seria el futur, tant en la temàtica social i política com en la tecnològica i humana. El curs s’inicia amb Gustave Flaubert i la novel·la L’educació sentimental. Tot i parlar de la vida privada del protagonista, l’autor va saber retratar alhora una societat capitalista amb el seu materialisme, lluita de poder i gran desnivell social, que van impulsar molts dels protagonistes de la novel·la a entregar-se a la revolució de 1848. D’una manera similar, Els dimonis és una novel·la que descriu el despertar d’una petita ciutat russa quan l’assetja un grup de nihilistes. Fiodor Dostoievski va presagiar els plantejaments radicals i el funcionament dels grups terroristes del segle XX i XXI, incloent-hi els anarquistes, els bolxevics, els islamistes i altres.

 

També tres escriptors de la Praga del començament del segle XX van predir com seria el seu segle: Franz Kafka a El Procés, Jaroslav Hašek a Les aventures del bon soldat Švejk i Karel Čapek a La guerra de les salamandres van escriure obres profètiques. Eren precursors de les idees fonamentals de la literatura europea del segle XX: la fugida de la racionalitat i de l’ordre imposat per un Estat totpoderós cap a l’espai humà íntim. Allò que l’Europa Central va experimentar al llarg del segle XIX, és a dir, el centralisme basat en la uniformització de diverses cultures, ètnies i llengües, es va convertir en la tendència essencial del segle XX i la contemporània.

 

També Hermann Broch, un altre centreeuropeu, que en aquest cas pertanyia al món vienès, va predir aquesta tendència a Els somnàmbuls, a més de descriure un món desproveït de fe, moral, ètica i raó, submergit en el kitsch i la vulgaritat.

 

Si Dostoievski va retratar els terroristes dels nostres dies, l’escriptor nord-americà Philip Roth va descriure a Pastoral americana com en el si d’una família considerada perfecta i fins i tot envejable pot generar-se una futura terrorista. A més a més, Roth prediu l’era del despertar de l’autoritarisme i de les tendències feixistes a Conxorxa contra Amèrica. George Orwell a 1984 va anar encara més lluny: va descriure, parcialment segons els models coneguts i parcialment profetitzant, l’Estat totalitari i el control absolut que exerceix.

 

Paisajes después de la batalla, de Juan Goytisolo, planteja els conflictes de la immigració. Un tema encara punyent al nostre temps és el dels barris d’immigrants del tercer món, envoltats de les ciutats occidentals planificades i racionals.

 

El curs acaba amb una conferència sobre tres autors de Praga que van escriure novel·les d’anticipació: Kafka, Hašek i Čapek. Els dos primers tracten revoltes dels individus contra l’aparell burocràtic que deshumanitza la gent; el tercer, la visió dels extraterrestres com a metàfora dels règims totalitaris del segle XX.

 

curs_1

 

 

PROGRAMA

Dimarts 17 d’octubre

Monika Zgustová

GUSTAVE FLAUBERT: Madame Bovary, Educació sentimental.

ANATOLE FRANCE: Els déus tenen set.

Societat burgesa, capitalisme i revolució.

 

Dimarts 24 d’octubre

Monika Zgustová

FIODOR DOSTOIEVSKI: Els dimonis.

Terrorisme i revolució.

 

Dimarts 31 d’octubre

Simona Škrabec

HERMANN BROCH: Els somnàmbuls.

Un món desproveït de fe, moralitat i raó, ple de kitsch i vulgaritat.

 

Dimarts 7 de novembre

Jordi Puntí

GEORGE ORWELL: 1984.

Control i totalitarisme.

 

Dimarts 14 de novembre

Valerie Miles

PHILIP ROTH: American Pastoral, The Plot Against America.

Terrorisme un segle després. Autoritarisme i tendències feixistes a les democràcies liberals.

 

Dimarts 28 de novembre

Jorge Carrión

JUAN GOYTISOLO: Paisajes después de la batalla.

A partir de la lectura de Walter Benjamin a Berlín, Juan Goytisolo va imaginar un París perifèric en què una estranya conspiració terrorista anticipa els problemes i els reptes islàmics i europeus a què ens enfrontem avui. La va publicar el 1982. Estava carregada de futur.

Immigració.

 

Dimarts 12 de desembre

Monika Zgustová

FRANZ KAFKA: El procés, El castell.

JAROSLAV HAŠEK: Les aventures del bon soldat Svejk.

KAREL ČAPEK: La guerra de les salamandres.

Deshumanització per mitjà de la burocratització i la robotització.

 


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ