logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CURSOS

Curs

Els canvis que porta la pandèmia a grans temes del segle XXI
Maribel Izcue
Periodista
Xavier Aldekoa
Periodista i escriptor
Anna Surinyach
Fotoperiodista i coordinadora audiovisual de la revista 5W
Agus Morales
Periodista i escriptor
Marta Arias
Reportera

Curs en streaming de cinc sessions: dimarts 12, dimecres 13, dijous 14, divendres 15 i dimarts 19 de maig de 2020

de 18 a 19 hores


Aquest curs explora, des del reporterisme, grans temes del segle XXI, com les migracions, els feminismes i el dret a la informació, i la seva interrelació amb el nou escenari propiciat per la pandèmia de covid-19.

            

PROGRAMA

Dimarts, 12 de maig

L’ús del virus per coartar llibertats

Maribel Izcue

La pandèmia ha posat en evidència el paper clau de la llibertat de premsa per traslladar al debat públic assumptes centrals per al desenvolupament, la democràcia i els drets humans. Alguns països han aprofitat el context d’emergència per adoptar noves mesures contra la llibertat de premsa. Sense llibertat d’informació, desapareix el necessari rol del periodisme com a agent de canvi. En aquesta sessió aprofundirem en les conseqüències de la pandèmia en la llibertat de premsa i també en l’impacte que ha tingut la censura en països com la Xina a l’hora de contenir el virus.

 

Dimecres, 13 de maig

L’Àfrica davant la pandèmia

Xavier Aldekoa

Encara que el continent africà és ara com ara la regió del món que menys ha sofert les conseqüències de la pandèmia, el virus avança progressivament pel seu territori. L’Organització Mundial de la Salut adverteix que, si no es prenen mesures, el virus provocarà una catàstrofe a l’Àfrica: fins a deu milions de morts. Per contra, diversos científics i intel·lectuals africans rebutgen l’afropessimisme instal·lat a Occident. Quines seran les conseqüències del coronavirus en alguns dels sistemes de salut més fràgils del món? Ha servit d’alguna cosa la seva experiència en les anteriors epidèmies d’ebola, còlera o tuberculosi? Quins països han respost millor a l’emergència? Ha sorgit algun líder africà contra la pandèmia?

 

Dijous, 14 de maig

Fotografies de la pandèmia

Anna Surinyach

Quin és el valor de fotografiar enmig d’una emergència mèdica? És ètic fotografiar els morts? Els dilemes clàssics del fotoperiodisme estan arribant al públic general en el context de la pandèmia. Molta gent pot fer una bona fotografia, però de vegades no n’hi ha prou amb una composició perfecta, amb l’enquadrament adequat o amb l’impacte visual. El que importa de la fotografia periodística (l’adjectiu és important) és que expliqui històries.

 

Documentació presentada durant la sessió (clica per obrir el document)

 

Divendres, 15 de maig

Migracions sota la covid-19

Agus Morales

Com són les grans migracions contemporànies? On són? Quins són els seus motors? Analitzem el mapa global dels moviments de població i anem més enllà. Com ha canviat la pandèmia aquestes migracions? En les últimes setmanes, les fronteres s’han resignificat. En aquesta sessió, explorem aquestes transformacions i ens preguntem on queda el dret a l’asil en el context actual.

 

Dimarts, 19 de maig

La pandèmia des d’una perspectiva de gènere

Marta Arias

Violència de gènere, impacte econòmic i laboral, salut sexual i reproductiva, lideratge i representació, rols de gènere, discriminació. Quines conseqüències estem veient i quines lliçons podem extreure de pandèmies anteriors? En aquesta sessió analitzem casos concrets i relacionats amb el periodisme internacional per entendre per què la perspectiva de gènere ha de ser un enfocament transversal als mitjans de comunicació també en temps de pandèmia.

 


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ