logo

PALAU MACAYA

Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

PALAU MACAYA Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

facebook twitter twitter

CURSOS

Curs

Periodisme Internacional – Revista 5W
Agus Morales
Periodista i escriptor
Anna Surinyach
Fotoperiodista i coordinadora audiovisual de la revista 5W
Maribel Izcue
Periodista
Marta Arias
Reportera

Els dimarts 21 i 28 d’abril i 5, 12 i 19 de maig de 2020

de 18 a 20 hores


Explorar les possibilitats narratives del periodisme a partir del seu contacte amb la literatura i el món de la imatge. També busca explicar, des del reporterisme, grans temes del segle XXI, com les migracions, els feminismes i el dret a la informació.

PROGRAMA

 

Dimarts, 21 d’abril

Periodisme literari

Agus Morales

Periodisme literari, periodisme narratiu, crònica, no ficció? Ens endinsem en el gènere ornitorrinc, com el va anomenar Juan Villoro: la suma de molts animals, de molts altres gèneres. Explorem les eines narratives que la literatura pot posar al servei del periodisme i discutim sobre les seves fronteres.

 

Dimarts, 28 d’abril 

Migracions i narratives periodístiques

Agus Morales

Com són les grans migracions contemporànies? Quins són els seus motors? Analitzem el mapa global dels moviments de població i anem més enllà: com fer-ne sentit? Davant l’esgotament de les tècniques clàssiques del reporterisme i la fatiga de les audiències, quines narratives podem fer servir?

 

Dimarts, 5 de maig 

El fotoperiodisme també explica històries

Anna Surinyach

Té sentit avui en dia el fotoperiodisme? Quin és el valor de la professió en un món on tothom porta una càmera a la butxaca? Avui tothom pot fer una bona fotografia, però de vegades no n’hi ha prou amb una composició perfecta, amb l’enquadrament adient o amb l’impacte visual. El que importa de la fotografia periodística (l’adjectiu és important) és que expliqui històries.

 

 

Dimarts, 12 de maig 

Llibertat de premsa i drets humans

Maribel Izcue

La llibertat de premsa té un paper clau per traslladar al debat públic assumptes centrals per al desenvolupament, la democràcia i els drets humans; sense llibertat de premsa, desapareix el necessari rol del periodisme com a agent de canvi. En aquesta sessió aprofundirem en la funció de mitjans i periodistes des d’una perspectiva teòrica i també explicarem casos concrets d’arreu del món de manca de llibertat de premsa.

 

 

Dimarts, 19 de maig

Periodisme amb perspectiva de gènere

Marta Arias

Les dones ocupen el 24% de l’espai als mitjans globals, dada que es redueix al 16% en el cas de les notícies polítiques i al 8% en el de ciència i salut. Quan apareixen, ho fan com a opinió popular (43%) i no pas com a expertes. Sovint són víctimes i no representants del canvi. Analitzem casos concrets i relacionats amb el periodisme


Palau Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ