CURSOS
Curs
Una història universal en cinc mirades
José Enrique Ruiz-DomènecEscriptor, acadèmic i Catedràtic d'Universitat
Els dijous 23 i 30 de gener i 6, 13 i 20 de febrer de 2020
de 18 a 20 h
A través de cinc personatges clau, tres homes i dues dones, el curs proposa una lectura de cinc moments rellevants de la història universal, que d’una manera directa afecten l’esdevenir del món actual. Alhora, es presenten els estrets llaços que existeixen actualment amb el llegat de la història i les maneres d’analitzar els problemes tenint en compte els usos i abusos de l’ofici d’historiador en l’actualitat.
PROGRAMA
Dijous, 23 de gener
El filòsof Boeci pensa en la fi de l’Imperi romà
A Ravenna, que havia estat l’última capital de l’Imperi romà d’Occident, a finals del segle V i principis del segle VI, el filòsof Boeci pensa sobre les circumstàncies que han provocat la decadència i ruïna de la civilització romana en la seva triple condició, de membre d’una antiga família patrícia, d’assessor del rei ostrogot Teodoric el Gran i de filòsof que enllaça amb la gran tradició que l’uneix a Sèneca, Epictet i Marc Aureli i que utilitza la consolació per mitjà de la filosofia per donar sentit a un món en transformació.
Dijous, 30 de gener
El mercader Marco Polo viatja a l’Àsia Central i a la Xina
En l’últim terç del segle XIII, un mercader de Venècia anomenat Marco Polo utilitza les xarxes de comunicació creades pels mongols a l’Àsia Central per arribar des de Bukharà i Samarcanda fins a Pequín, a la cort del Gran Kan. Es converteix, així, en el testimoni privilegiat del gran interlocking of histories que consisteix a unir els interessos comercials, culturals i polítics d’Europa i la Xina. Això que va succeir llavors és precisament el gran repte del segle XXI amb la construcció de la «nova ruta de la seda», que és, sens dubte, la ruta de Marco Polo.
Dijous, 6 de febrer
La salonnière Ninon de Lenclos davant l’esperit de Versalles
Segle XVII, segle de Lluís XIV deia Voltaire, època de Versalles. Es tracta d’ajustar la sortida a la greu crisi creada a Europa per la guerra dels Trenta Anys. El llibertinatge i la Fronda, la cultura barroca, el moment Molière i la música de Lully, la creació d’una república de les lletres europees i l’emergència dels contes infantils. Debats als salons de París.
Dijous, 13 de febrer
La feminista Olympe de Gouges enmig de la Revolució Francesa
La Revolució Francesa, el seu sentit històric, les seves fases, la festa revolucionària, el Terror vist des d’una perspectiva renovadora a través del testimoni d’una de les seves protagonistes principals, lúcida lectora de l’esdeveniment i alhora víctima en la seva triple condició: de dona alliberada, de dona compromesa i de dona crítica davant la deriva mâle del fet revolucionari.
Dijous, 20 de febrer
El comte roig Harry Kessler, un diari del segle XX
Una recerca del temps perdut, de la Belle Époque, del món d’ahir, de les avantguardes artístiques, de la societat dels banquets, de la Gran Guerra, de la rebel·lió de les masses, dels espartaquistes alemanys i els soviètics russos, de l’origen del nazisme. Diari complet de la primera meitat del segle XX a través del seu millor testimoni.
Documentació_pdf_descarregable
Bibliografia
Davis, Norman, Europe. A history, Oxford, Harper, 1996.
Ferguson, Niall, La plaza y la Torre, Barcelona, Debate, 2018.
Frankopan, Peter, El corazón del mundo. Una nueva historia universal, Barcelona, Crítica, 2016.
Kaplan, Robert D., The Return of Marco Polo’s World, Nova York, Random House, 2018 (trad. Barcelona, RBA, 2019).
Mieli, Paolo, In guerra con el passato, Milán, Rizzoli, 2016 (trad. Barcelona, RBA, 2019).
Ruiz-Domènec, José Enrique, Europa, las claves de su historia, Barcelona, RBA, 1999 (4a edició ampliada, 2019).
Palau Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona
LOCALITZACIÓ