logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

CURSOS

Curs

Visualitat, memòria i ciutadania: la fotografia, de l’arxiu a l’activisme
Antonio Monegal
Catedràtic de Literatura Comparada a la UPF

Noves dates en streaming: dimarts 5, dimecres 6, dijous 7 i divendres 8 de maig

de 18 a 19 hores


Una discussió sobre l’ètica, la poètica i la política de la representació visual en una selecció de fotògrafs i artistes: imatges de la Guerra Civil Espanyola, instantànies de la vida urbana, l’ús de la fotografia com a memorial o crítica i la postfotografia en l’era digital, entre d’altres. L’àmplia gamma de pràctiques tractades inclou la fotografia documental, el fotoperiodisme i la relació entre la fotografia i l’art contemporani. El tema principal serà la utilitat de la fotografia com a arxiu de memòria i com a instrument d’intervenció política.

PROGRAMA

Dimecres, 26 de febrer

Introducció al curs. Teories de la fotografia. La fotografia com a art, com a document social i com a eina política. Capturar l’instant: Joan Colom. La pràctica quotidiana de la fotografia a l’era digital.

 

Dimecres, 4 de març

El fotoperiodisme i la Guerra Civil: Robert Capa, Gerda Taro, David ‘Chim’ Seymour, Agustí Centelles. L’ètica de la fotografia de conflicte: Susan Meiselas, Gervasio Sánchez, James Natchwey, Gilles Peress.

 

Dimecres, 11 de març

Fotografiar l’absència: Sophie Ristelhueber, Simon Norfolk, James Bridle, Marcelo Brodsky, Gustavo Germano, Francesc Torres, Alfredo Jaar. La fotografia de la memòria.

 

Dimecres, 13 de maig

La complicitat entre fotografia i art contemporani. Fotografia i activisme: Cristina de Middel, Laia Abril. Les imatges en la societat de consum: Martin Parr. Correspondències visuals: Manel Esclusa, Marcelo Brodsky.

 

Dimecres, 20 de maig

Més enllà del document. Veritat i ficció en fotografia. La postfotografia: Joan Fontcuberta. La història material de la fotografia. Art i política. Conclusions.


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ