="80%"> ="80%"> » Humanitats ambientals: el rol de les humanitats en l’època de l’Antropocè
logo

PALAU MACAYA

Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

PALAU MACAYA Pg. de Sant Joan, 108, Barcelona

facebook twitter twitter

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Humanitats ambientals: el rol de les humanitats en l’època de l’Antropocè
Carla Lancelotti
Arqueobotànica i etnoarqueòloga

Dilluns 1, dimarts 2, dimecres 3 i dijous 4 de juliol de 2019

De 18 a 20 hores


A partir d’una reflexió sobre el concepte d’Antropocè i de com els éssers humans estem modificant el planeta on vivim, el curs il·lustra alguns exemples de com les disciplines humanístiques poden contribuir a informar sobre els canvis que ens esperen i a afrontar-los. Partint de l’estudi del passat, a través de l’arqueologia i passant pel present, amb estudis de casos etnogràfics, el curs acaba mirant quines són les visions actuals del nostre futur proper desenvolupades pels contes i el cinema de ciència-ficció, i com passat i present poden oferir suggeriments per afrontar el futur.

 

PROGRAMA

Dilluns 1: Introducció: l’Antropocè i el desenvolupament de les humanitats ambientals

L’impacte humà sobre el planeta: què és l’Antropocè, com contribuïm al canvi climàtic i el naixement de les humanitats ambientals.

 

Dimarts 2: Passat: arqueologia ambiental

Arqueologia ambiental: mètodes d’estudi de les relacions poblacions-ambient amb una perspectiva de llarga durada.

 

Dimecres 3: Present: etnografia i coneixement tradicional

El treball etnogràfic i el coneixement tradicional com a eines per interpretar el passat, entendre el present i mirar el futur.

 

Dijous 4: Futur: l’aportació de la ciència-ficció

Algunes de les visions ambientals del nostre futur proporcionades per la ciència-ficció: imaginant cap a on anem i com afrontarem els canvis que ens esperen.

 

Lectures recomanades

Adamson

Pradanós

Renfre

Bahn_

Capitulo6

 

Bibliografia

Adamson, J., «Las humanidades ambientales globales: ampliando la conversación, imaginando futuros alternativos», a Albelda, J.; Parreño, J. M., i Marrero Henríquez, J. M. (coords.), Humanidades ambientales. Pensamiento, arte y relatos para el Siglo de la Gran Prueba, Madrid, Los Libros de la Catarata, 2018, pp. 15-33.

Issberner, L.-R., i Léna, P., «Antropoceno: la problemática vital de un debate científico», El Correo de la UNESCO, 2, 2018, pp. 7-10.

Prádanos, L. I., «Decrecimiento o barbarie: ecocrítica y capitalismo global en la novela futurista española reciente», Ecozon@ 3(2), 2012, pp. 74-92.

Renfrew, C., i Bahn, P., «¿Cómo era el entorno?», Arqueología: teorías, métodos y práctica, Madrid, Akal, 1993, pp. 203-243.


Palau Macaya, passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

INSCRIU-TE AQUÍ LOCALITZACIÓ