logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Humanitats ambientals: el rol de les humanitats en l’època de l’Antropocè
Carla Lancelotti
Arqueobotànica i etnoarqueòloga

Dilluns 1, dimarts 2, dimecres 3 i dijous 4 de juliol de 2019

De 18 a 20 hores


A partir d’una reflexió sobre el concepte d’Antropocè i de com els éssers humans estem modificant el planeta on vivim, el curs il·lustra alguns exemples de com les disciplines humanístiques poden contribuir a informar sobre els canvis que ens esperen i a afrontar-los. Partint de l’estudi del passat, a través de l’arqueologia i passant pel present, amb estudis de casos etnogràfics, el curs acaba mirant quines són les visions actuals del nostre futur proper desenvolupades pels contes i el cinema de ciència-ficció, i com passat i present poden oferir suggeriments per afrontar el futur.

 

PROGRAMA

Dilluns 1: Introducció: l’Antropocè i el desenvolupament de les humanitats ambientals

L’impacte humà sobre el planeta: què és l’Antropocè, com contribuïm al canvi climàtic i el naixement de les humanitats ambientals.

 1.Humanidades Ambientales

 

Dimarts 2: Passat: arqueologia ambiental

Arqueologia ambiental: mètodes d’estudi de les relacions poblacions-ambient amb una perspectiva de llarga durada.

2.Arqueologia

 

Dimecres 3: Present: etnografia i coneixement tradicional

El treball etnogràfic i el coneixement tradicional com a eines per interpretar el passat, entendre el present i mirar el futur.

3.Etnoarqueologia

 

Dijous 4: Futur: l’aportació de la ciència-ficció

Algunes de les visions ambientals del nostre futur proporcionades per la ciència-ficció: imaginant cap a on anem i com afrontarem els canvis que ens esperen.

4.Sci-fi

 

Lectures recomanades

Adamson

Pradanós

Renfre

Bahn_

Capitulo6

 

Bibliografia

Adamson, J., «Las humanidades ambientales globales: ampliando la conversación, imaginando futuros alternativos», a Albelda, J.; Parreño, J. M., i Marrero Henríquez, J. M. (coords.), Humanidades ambientales. Pensamiento, arte y relatos para el Siglo de la Gran Prueba, Madrid, Los Libros de la Catarata, 2018, pp. 15-33.

Issberner, L.-R., i Léna, P., «Antropoceno: la problemática vital de un debate científico», El Correo de la UNESCO, 2, 2018, pp. 7-10.

Prádanos, L. I., «Decrecimiento o barbarie: ecocrítica y capitalismo global en la novela futurista española reciente», Ecozon@ 3(2), 2012, pp. 74-92.

Renfrew, C., i Bahn, P., «¿Cómo era el entorno?», Arqueología: teorías, métodos y práctica, Madrid, Akal, 1993, pp. 203-243.


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ