logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Monstres mutants
Amanda Masha Caminals
Comissària d’art

Curs anul·lat. Els inscrits que ho desitgin poden assistir al curs d'Eva Piquer

Dilluns 15, dimarts 16, dimecres 17 i dijous 18 de juliol de 2019
De 18 a 21 h


Els monstres no sempre han ocupat un lloc antinatural en la història de la humanitat, però avui es defineixen com a «éssers que presenten anomalies o desviacions notables respecte d’allò natural o la seva espècie». Tanmateix, en el camp del pensament ecològic, moltes autores contemporànies han recuperat la figura d’allò monstruós i la idea de mutació com a metàfora d’allò natural. Aquest curs revisa el concepte de la monstruositat com a eina clau per a les noves narratives ambientals i en planteja un possible ús per a la nostra adaptació a entorns mutants en una situació de crisi climàtica.

 

PROGRAMA

Dilluns 11: Mitologia de la monstruositat

Mitologies com la japonesa o la grega són plenes de deesses, déus i criatures la grandesa dels quals es defineix per característiques associades a allò sobrenatural, moltes vegades dins del territori de la monstruositat. Aquesta primera sessió fa un recorregut per alguns monstres històrics, qüestionant la naturalesa original de la monstruositat i el canvi de percepció en la cultura occidental a partir de la Il·lustració.

 

Dimarts 16: Leviatan versus Gaia

La visió de la natura com un ens separat de l’ésser humà i la civilització i la suposada separació entre religió i ciència són fonamentals per entendre l’origen de l’Antropocè —era geològica designada per l’impacte de l’ésser humà en la Terra— o Capitalocè —terme segons el qual l’impacte en la Terra és atribuït al sistema capitalista. Aquesta sessió presenta les figures de Leviatan i Gaia i introdueix la idea científica del monstre per reflexionar sobre l’alienació de la idea de natura.

 

Dimecres 17: Monstres del Chthulucè

En la seva ja cèlebre revitalització del marc teòric per a les noves narratives ambientals, Donna Haraway recorre al terme Chthulucè per descriure un espai-temps transformador de forces tentaculars monstruoses. El Chthulucè planteja un escenari de reconciliació total entre natura i ésser humà. Aquesta sessió se centrarà en les forces tentaculars del Chthulucè, que Haraway descriu mitjançant monstres com Medusa o Spider Woman.

 

Dijous 18: Mutacions per al nou règim climàtic

Poden els monstres ajudar-nos a crear nous imaginaris d’adaptació al canvi climàtic? A tall de conclusió, aquesta sessió planteja la rellevància de la monstruositat com a eina generativa de nous imaginaris i narratives per a la nostra adaptació al nou règim climàtic.

 

 

Bibliografia

 

Sessió 1

Daugey, Fleur i Thommen, Sandrine, Yokai: el extraño mundo de los monstruos japoneses, Barcelona, Astronave, 2018, pp. 6-7.

Eisenman, Stephen F., «Las tensiones de la Ilustración», Historia crítica del arte del siglo XIX, Madrid, Akal, 2001, pp. 82-102.

Roas, David, «Presentación», El monstruo fantástico. Visiones y perspectivas, Madrid, Aluvión, 2016, pp. 7-10.

 

Sessió 2

Latour, Bruno, «Fifth lectura: How to convene the various peoples (of nature)?», Facing Gaia: Eight Lectures on the New Climatic Regime, Cambridge, Polity Press, 2017, pp. 146-183.

Molina Gil, Raúl, «¿Y si existiera? Explicar lo monstruoso fantástico desde la física: Teoría M y teoría de los multiversos», El monstruo fantástico. Visiones y perspectivas, Madrid, Aluvión, 2016, pp. 11-30.

 

Sessió 3

Haraway, Donna, «Tentacular Thinking. Anthropocene, Capitalocene, Chthulucene» y «Making Kin. Antropocene, Capitalocene, Plantatiocene, Chthulucene», Staying with the trouble: making kin in the Chthulucene, Londres, Duke University Press, 2016, pp. 30-57 i pp. 99-103.

 

Sessió 4

Matić, Gordana, «La monstruosidad en vías de extinción: el caso de los animales prodigiosos», El monstruo fantástico. Visiones y perspectivas, Madrid, Aluvión, 2016, pp. 143-160.


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ