logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Nous papers del crim. Escriptores de novel·la policíaca. Una manera diferent de representar la violència?
Elena Losada
Professora de la Universitat de Barcelona. Literatura i gènere.

Dilluns 1, dimarts 2, dimecres 3 i dijous 4 de juliol de 2019

De 18 a 20 hores


Aquest curs ofereix una panoràmica de les escriptores en castellà i català que han protagonitzat el boom de la literatura policíaca dels darrers anys. S’hi analitza des d’una perspectiva de gènere de quina manera aquestes autores han transformat els estereotips en aquest tipus de literatura (personatges, trama, llenguatge, víctimes i criminals) i s’hi reflexiona sobre les formes de violència que s’hi representen, tant en les figures de dona-víctima com de dona-criminal.

 

PROGRAMA

Dilluns, 1:  El mal a l’aguait. El crim com a interferència en la pau social. Crim i càstig (o no).

Panoràmica d’un gènere literari. El camí de la literatura policíaca: dels herois de la novel·la d’enigma (Sherlock Holmes i Poirot, Miss Marple al fons) a la diversitat actual passant pels antiherois de Chandler i Hammett (al fons, una ampolla de mal whisky i una femme fatale).

I les dones? Les pioneres del gènere: Lourdes Ortiz, Maria Antònia Oliver, Núria Mínguez (Emilia Pardo Bazán i Mercè Rodoreda al fons).

 

Dimarts, 2:  On em poso la pistola? Quan el comissari és una comissària.

Alicia Giménez Bartlett i l’eclosió dels anys noranta. Petra Delicado i Fermín Garzón. Feminitats apoderades i masculinitats subalternes.

El segle XXI. El boom i les seves conseqüències.

Cinc noms, cinc estils: Rosa Ribas, Empar Fernández, Berna González Harbour, Cristina Fallarás i Margarida Aritzata.

«Sherlock Holmes no té mare». Els vincles i la cura en la nova literatura policíaca.

 

Dimecres,  3: Les violències contemporànies

Com es pot anomenar l’horror? De la violència a les violències. Coses que els passen a les dones i coses que fan les dones. Discursos sobre violència i vulnerabilitat: Judith Butler, Adriana Cavarero i Rita Segato.

 

Dijous, 4: Llegir amb una altra mirada. Una mica de pràctica.

Anàlisi i comentari de textos. Lectura i discussió de quatre contes

 

 

Bibliografia

AGRA ROMERO, Mª. Xosé (2012). «Con armas, como armas: la violencia de las mujeres». Isegoría. Revista de Filosofía Moral y Política, gener-juny, 46, pp. 49-74.

BIRULÉS, Fina (2007). «Reflexiones sobre vulnerabilidad y violencia». A: Maria Dolors Molas, ed. Violencia deliberada. Las raíces de la violencia patriarcal. Barcelona: Icaria. Mujeres y Culturas, pp. 17-25.

BUTLER, Judith (2006). Vida precaria. Trad. de Fermín Rodríguez. Buenos Aires: Paidós.

CAVARERO, Adriana (2009). Horrorismo. Nombrando la violencia contemporánea. Trad. de Saleta de Salvador Agra. Barcelona: Anthropos; Mèxic: Universidad Autónoma Metropolitana.

LOSADA Elena y PASZKIEWICZ, Katarzyna, eds. (2015). Tras la pista. Narrativa criminal escrita por mujeres. Barcelona: Icaria. Mujeres y Culturas.

RESINA, Joan Ramon (1997). El cadáver en la cocina. La novela criminal en la cultura del desencanto. Barcelona: Anthropos.

VALCÁRCEL, Amelia (2013). Sexo y filosofía. Sobre «mujer» y «poder». Madrid: Horas y Horas.

ŽIŽEK, Slavoj. Sobre la violencia. Seis reflexiones marginales. Trad. de Antonio José Antón Fernández. Barcelona: Espasa Libros, 2013.

http://www.ub.edu/munce


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ