logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Claus d’accés. Introducció al saber i la creació

Què és la biotecnologia?
Jaume Bertranpetit
Biòleg evolutiu
Pere Puigdomènech i Rosell
Investigador del genoma de les plantes i animals
Tomàs Marquès i Bonet
Biòleg evolutiu
Ángel Raya
Llicenciat en Medicina i doctorat en Fisiologia

Dilluns 18, dimarts 19, dimecres 20 i dijous 21de juliol de 2016

De 17 a 19 hores


Curs enfocat a entendre la informació que porten els genomes i molt especialment la modificació que els humans han fet (conscientment o inconscientment) de la informació que porten per tal de modificar éssers vius (bactèries, animals, plantes). Des de la modificació per produir animals i plantes domèstiques fins als usos en biotecnologia i medicina. Entendre els genomes i poder modificar-los, amb les implicacions tecnològiques, ètiques i socials que pot tenir. Un curs per entendre les bases de molts conceptes que massa vegades es fan servir sense el coneixement necessari.

 

dav

PROGRAMA

Dilluns 18: Jaume Bertranpetit. La modificació de la informació dels éssers vius, base de la biotecnologia.

Què es pot modificar i com es pot fer? Estructura dels genomes simples i complexos. Modificar, per què? La composició del genoma humà com a paradigma de genoma transgènic i mutant. La dessacralització del genoma. Tecnologia de l’ADN recombinant i teràpia gènica.

 

Dimarts 19: Tomàs Marqués. La modificació dels genomes en la domesticació.

La revolució en les tecnologies de seqüenciació dels genomes. Com els genomes actuals ens mostren caràcters impensables en espècies no modificades. Exemples paradigmàtics en animals: gos, pollastre, vaca, porc. Exemples paradigmàtics en plantes domèstiques. Com la domesticació ens ajuda a entendre el significat i la funció dels gens.

 

Dimecres 20: Ángel Raya. La biotecnologia en biomedicina.

Conceptes basics de la diferenciació cel·lular. Cèl·lules mare: conceptes i usos en teràpia. Reprogramació cel·lular. La medicina regenerativa: estat actual i perspectives.

 

Dijous 21: Pere Puigdomènech. La biotecnologia aplicada a les plantes.

L’enginyeria genètica i la seva aplicació a la manipulació del genoma de les plantes. Per què volem plantes transgèniques? Plantes i alimentació. Us i abús dels organismes modificats genèticament. Plantejaments d’interès social, de seguretat i ètics. Altres aplicacions de les biotecnologies: fàrmacs, problemes ambientals…


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ