logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

ESCOLA D'ESTIU

Escola d'estiu

Claus d’accés. Introducció al saber i la creació

Què és la música?
Xavier Güell

Dilluns 18, dimarts 19, dimecres 20 i dijous 21 de juliol de 2016

De 17 a 19 hores.


Una vegada vaig tenir, ja fa molt de temps, un mestre. Un mestre meravellós que es deia Sergiu Celibidache. Totes les classes les dedicava a plantejar-nos la pregunta: «Què és la música? Ens deia: «No sabem, ni sabrem mai, què és la música. La música no és una emoció. La música no és una comunicació. No hi trobareu una lògica intel·lectual. Per accedir a la música no n’hi ha prou amb l’educació; només la intuïció pot acostar-nos a saber el que de veritat és la música».

 

Van ser classes inoblidables que van deixar una empremta profunda en la meva vida. I al cap de trenta anys continuo preguntant-me: Què és la música? Per què tinc cada vegada més la sensació que la música és la paraula revelada que pot descobrir-nos els secrets darrers de l’existència? Quin sentit té la nostra vida? D’on venim? Cap a on anem? Tenim realment ànima? Per a què vivim? Per què és millor el bé que el mal? Per què únicament la fraternitat ens salvarà? Què és l’amor? Hi ha res després de la mort?… Celibidache pensava que la resposta a totes aquestes preguntes estava en la música. Jo també ho crec. Fa cinquanta-nou anys que camino en la foscor. Però ara, finalment, sé on he d’anar.

 

dav

PROGRAMA

Dilluns 18

Introducció: Què és la música? Una travessia fascinant: de la Novena simfonia de Ludwig van Beethoven al Quintet de cordes en do major de Franz Schubert

 

Dimarts 19

La tetralogia de Richard Wagner

 

Dimecres 20

L’acord maleït de la Desena simfonia de Gustav Mahler

 

Dijous 21

Com s’escolta la música contemporània: on som?, cap a on anem?

 


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ