logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Antxon Olabe

És economista ambiental i assagista. El juliol de 2018 es va incorporar al gabinet de la ministra per a la Transició Ecològica com a assessor sobre canvi climàtic i transició energètica. Des del setembre de 2017 formava part del Consell Assessor per a la Transició Ecològica de l’Economia promogut pel PSOE i presidit per Teresa Ribera, actual ministra, amb un ampli equip de professionals i experts independents. Com a membre del grup d’energia i clima de l’esmentat consell, ha estat coautor i primer signant del document «Bases para una estrategia de transición energética. Hacia una economía descarbonizada, 2030-2050», full de ruta per a la descarbonització sistèmica, accelerada i profunda de l’economia espanyola.

El març de 2018 va comparèixer com a expert davant la Comissió de Canvi Climàtic del Congrés dels Diputats. La seva trajectòria professional ha pivotat entorn de la reflexió crítica i la planificació estratègica en els àmbits del canvi climàtic, la transició energètica i el desenvolupament sostenible, així com entorn de la seva tasca de comunicador des de tribunes d’opinió al diari El País i d’assagista. El febrer de 2016 va publicar Crisis climática-ambiental. La hora de la responsabilidad (Galaxia Gutenberg). Ha publicat, a més, vint-i-cinc assaigs sobre canvi climàtic en mitjans de referència com el Real Instituto Elcano, Política Exterior, Claves de razón práctica, La Maleta de Portbou i Grand Place, entre d’altres.

Ha assessorat quatre dels cinc departaments de Medi Ambient del Govern del País Basc des de l’any 2002 fins al 2018.

En l’àmbit de la docència, ha col·laborat en el màster de Dret Ambiental impartit per la Universitat del País Basc (UPV/EHU). Ha estat professor visitant a la Universitat de Wisconsin a Green Bay i al St. Norbert College (Wisconsin) l’any 2015.