logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Arcadi Navarro i Cuartiellas

 

Arcadi Navarro és catedràtic de Genètica i professor d’Investigació ICREA a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Actualment també és el director de la Fundació Pasqual Maragall  i del seu centre de recerca, el Barcelonabeta Brain Research Center , i codirigeix l’European Genome-phenome Archive en una col·laboració entre el Centre de Regulació Genómica (CRG) i l’Institut Europeu de Bioinformàtica (EMBL-EBI).

 

Va obtenir el doctorat a la Universitat Autònoma de Barcelona i, després d’abandonar el món acadèmic durant algun temps, va tornar a la investigació bàsica a la Universitat d’Edimburg. Es va incorporar a la UPF el 2002, on dirigeix un grup de recerca sobre genòmica comparada i medicina evolutiva, àrees en les quals compta amb més de 180 publicacions, principalment amb enfocaments computacionals, que cobreixen qüestions que van des de l’especiació cromosòmica o la biodiversitat fins a les arrels biològiques de la senescència o com predir millor els fenotips a partir de dades genòmiques.

 

Va ser vicedirector de l’Institut de Biologia Evolutiva BE (IBE; UPF-CSIC) des de la seva fundació el 2008 i fins al 2013. Entre el 2013 i el 2016 va ser director del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, període durant el qual el Departament va rebre el premi Distinció María de Maeztu (atorgada pel Govern espanyol a les millors unitats de recerca i universitats espanyoles)

 

A més, va ser director del Node de Genòmica de la Població de l’Institut Nacional de Bioinformàtica (INB). El 2013 es va unir al CRG per codirigir l’EGA en el context d’una col·laboració amb l’Institut Europeu de Bioinformàtica. Avui en dia, l’EGA és el major distribuïdor i administrador mundial de dades de genòmica mèdica.

 

Entre el 2016 i el 2018 va exercir com a Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya. El 2019 va tornar a les seves posicions anteriors, amb la incorporació a la direcció del BBRC, un centre de recerca dedicat a la lluita contra la malaltia d’Alzheimer i altres demències associades a l’edat, creat per la Fundació Pasqual Maragall.