logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Gustavo Deco

És investigador ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats; www.icrea.es) i Catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, www.upf.edu), on és el director del grup “Computational Neuroscience Group” (cns.upf .edu) i director del Center for Brain and Cognition (cbc.upf.edu).
Va estudiar Física a la Universidad Nacional de Rosario (Argentina) on va rebre el títol en “Theoretical Atomic Physics”. El 1987, es va doctorar en Física amb la seva tesi sobre “Relativistic Atomic Collisions”. En el període de 1988 a 1990, va obtenir una plaça de post-doctorat “Alexander von Humdoldt Foundation” a la Universitat de Giessen a Alemanya. Va treballar amb la Secció de Computació Neuronal al Centre d’Investigació de Siemens a Munich (Alemanya), on va liderar el grup de “Computational Neuroscience Group”. El 1997 va obtenir el màxim grau acadèmic a Alemanya en Ciència Computacional (Dr. rer. Nat. Habil.) a la Universitat Tècnica de Munich per la seva tesi en “Neural Learning”. El 2001 va ser doctorat en Psicologia (Dr. phil.) amb la seva tesi en “Visual Attention” a la Universitat Ludwig-Maximilian-Universität de Munich.
Des de 1998 és professor associat a la Universitat Tècnica de Munich i professor honorari de la Universitat de Rosario, i des de 2001 professor convidat a la Universitat Ludwig-Maximilian-Universität de Munich i McDonnell-Pew Visitant Professor del Centre de Neurociència Cognitiva de la Universitat de Oxford. En 2001 va ser guardonat amb el premi internacional de Siemens “Inventor de l’any” per la seva contribució en l’aprenentatge estadístic, models de la percepció visual i el diagnòstic basat fMRI de les malalties neuropsiquiàtriques. La seva recerca inclou estudis en neurociència computacional, neuropsicologia, psicolingüística, xarxes biològiques, formulació estadística de les xarxes neuronals i teoria del caos.
Ha publicat quatre llibres, més de 347 articles en diversos diaris i revistes internacionals i 30 capítols de llibres. Té 52 patents a Europa, Estats Units, Canadà i Japó. Va ser guardonat amb un “Advanced ERC grant” l’any 2012 i és membre del Projecte Human Brain Project (UE Flagship)