logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Irene Vallejo

Atreta des de la infantesa per les llegendes de Grècia i Roma i pel lluminós món mediterrani, va estudiar Filologia Clàssica i va obtenir el doctorat europeu per les Universitats de Saragossa i Florència. A les biblioteques florentines, envoltada de manuscrits, va néixer el seu assaig El infinito en un junco (Siruela, 2019), que ha rebut una extraordinària acollida entre la crítica i els lectors, arribant ja a les vint edicions. El llibre ha estat reconegut amb el Premi Nacional d’Assaig 2020, el Premi ‘Ojo Crítico’ de Narrativa de RTVE, el ‘Librerías Recomiendan’ del Gremio de Librerías, el de les ‘Librerías de Madrid’ i el guardó ‘Acción Cívica’ de Humanidades, entre d’altres. Convertit ja en un èxit editorial, pròximament serà traduït a vint idiomes i editat en més de trenta països.

Apassionada per la divulgació dels autors clàssics, col·labora amb prestigiosos mitjans com El País, Heraldo de Aragón i la Cadena Ser. Alguns dels seus articles han estat traduïts a mitjans estrangers, com Il Corriere della Sera. Amb el temps, les seves col·laboracions han aparegut en tres llibres recopilatoris de columnes, titulats El pasado que te espera (Anorak, 2010), Alguien habló de nosotros (Contraseña, 2017) i El futuro recordado (Contraseña, 2020), fruit d’un singular periodisme filosòfic que trena els temes del present i els ensenyaments del món antic. A la fi de 2020, va publicar el breu Manifiesto de la Lectura (2020) per encàrrec del Gremio de Editores.

La seva primerenca vocació literària va ser reconeguda, entre d’altres, amb el Premi ‘Los nuevos de Alfaguara’ (1998), el Premio ‘Búho’ dels Amigos del Libro i la ‘Sabina de Plata 2017‘. La seva primera novel·la, La luz sepultada (Paréntesis, 2011), descrivia en clau de suspens la irrupció de la Guerra Civil i la por en les vides particulars. La segona, El silbido del arquero (Contraseña, 2015), és una peculiar novel·la històrica amb ressons homèrics i virgilians. Els seus relats breus han estat seleccionats en diverses antologies, entre les quals destaquen La mascota virtual (Alfaguara, 1998) i Hablarán de nosotras (Libros del Gato Negro, 2016). També ha publicat dos àlbums il·lustrats: El inventor de viajes (2014), juntament amb l’artista José Luis Cano, i La leyenda de las mareas mansas (2015), amb aquarel·les de Lina Vila, amb la intenció d’apropar les llegendes clàssiques al públic més jove. A més, col·labora en el projecte Believe in Art, que cobreix de paraules i contes les parets d’hospitals infantils.

 

© Foto: Jorge Fuembuena