logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Josep Pla i Carrera

És doctor en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre lògica algebraica. Ha estat professor de Matemàtiques de la UAB, la UPC, l’IQS i, sobretot, de la Facultat de Matemàtiques de la UB des de 1969, de la qual actualment és professor emèrit.

Ha publicat, a banda dels treballs de recerca en lògica algebraica i història de la matemàtica, articles de divulgació i història de la matemàtica al Butlletí de la Societat Catalana de Matemàtiques de l’IEC. Ha col·laborat en el volum 14 d’Història de la Ciència (editada per René Taton) de l’editorial Urbis, i en l’obra col·lectiva 10 impactes de la ciència del segle XX d’Eumo (traduïda al castellà, Fondo de Cultura Econòmica, Mèxic).

L’any 1998 va aconseguir el Premi de Literatura Científica amb la novel·la Damunt les espatlles dels gegants (La Magrana) de la Fundació Catalana per a la Recerca. En l’àmbit de la divulgació històrica ha publicat Las matemáticas. Una historia de sus conceptos (Montesinos).

Ha realitzat una traducció anotada i comentada de la Géométrie de René Descartes, 1999 (amb la col·laboració de Pelegrí Viader) i la traducció comentada de Varia opera mathematica de Pierre de Fermat, 2008 (amb la col·laboració de Pelegrí Viader i Jaume Paradís).

És membre de la Reial Acadèmia de Doctors de Barcelona i de l’Institut de Matemàtiques de la UB (IMUB) i membre extern del Centre d’Estudis d’Història de les Ciències (CEHIC).