logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

María Ángeles Durán

És catedràtica de Sociologia i professora de recerca ad honorem al Centre de Ciències Humanes i Socials del Consell Superior d’Investigacions Científiques. Els seus temes prioritaris de recerca són el treball no remunerat, les desigualtats en salut i dependència, la situació social de les dones, l’ús del temps i l’urbanisme. El 2018 va rebre el Premi Nacional de Sociologia i Ciència Política (CIS, 2018). És doctora honoris causa per les universitats de València, Autònoma de Madrid, Granada i La Rioja. El 2002 va rebre el Premi Nacional de Recerca per a les Ciències Socials, Econòmiques i Jurídiques «Pascual Madoz».

En el seu llibre més recent, La riqueza invisible del cuidado (2018), proposa nombroses innovacions per a la recerca econòmica i sociològica. Ha publicat més de dues-centes obres. Entre elles, els llibres Los costes invisibles de la enfermedad (2003), Si Aristóteles levantara la cabeza (2003), El trabajo no remunerado en la economía global (2012), Las personas mayores en la economía de Euskadi (2014) i els articles «La otra economía española» (2015) i «La imposible neutralidad de la ciencia» (2016).

Ha col·laborat amb organismes de les Nacions Unides (UNESCO, OMS, OIT, Comissió Econòmica per a l’Amèrica Llatina, Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament, UNFPA i ONU Dones), així com amb nombroses fundacions públiques i privades. És membre de l’European Academy of Sciences, l’Acadèmia de Ciències de Màlaga, la comissió assessora sobre envelliment de la Fundació General CSIC i el Comitè Assessor del Centre d’Investigacions Sociològiques. És membre d’honor del Col·legi d’Arquitectes de Madrid. Ha realitzat estades de recerca a l’Institute for Social Research (Universitat de Michigan), Col·legi d’Espanya a París, European Institute of Florence, Universitat de Washington (Seattle), Universitat de Cambridge, Pontifícia Universitat Catòlica de Rio de Janeiro (Brasil) i Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Ha estat presidenta de la Federació Espanyola de Sociologia, membre del Comitè Executiu de la International Sociological Association, fundadora i directora de l’Institut d’Estudis de la Dona de la Universitat Autònoma de Madrid i de la Càtedra UNESCO «Polítiques d’igualtat». Fora de l’àmbit acadèmic, ha rebut la Medalla d’Extremadura, la Medalla d’Or del Treball, el premi Protagonistas (atorgat pels mitjans de comunicació), el de Missatgers de la Pau, el de Salut i Societat, el del Senat de la República Argentina «Juana Azurduy», el de l’Ajuntament de Madrid «Clara Campoamor» i el «Gedeon Richter» com a millor investigadora.