logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Marisa Siguan

És catedràtica de Literatura Alemanya a la Universitat de Barcelona.

Ha estat External Senior Fellow del Freiburg Institute for Advanced Studies (Universitat de Friburg) i de l’Internationales Kolleg Morphomata (Universitat de Colònia), on continua realitzant estades periòdiques de recerca. Dirigeix el projecte de recerca «Ex-pàtria: itineràncies i utopies en les literatures alemanya i hispànica» i el grup de recerca consolidat Construcció d’Identitats Literàries Contemporànies. Coordina el programa de doctorat Estudis Lingüístics, Literaris i Culturals de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona.

Els seus àmbits de recerca són fonamentalment la literatura en llengua alemanya de la modernitat, molt centrada en els canvis de segle XVIII-XIX i XIX-XX; i també la relació entre memòria traumàtica i escriptura literària en els segles XX i XXI.

Entre les seves últimes publicacions destaquen: Historia de la literatura en lengua alemana (juntament amb Hans Gerd Roetzer, Barcelona, 2012, 2a edició actualitzada 2018), Schreiben an den Grenzen der Sprache. Studien zu Améry, Kertész, Semprún, Schalamow, Herta Müller, Aub (Berlín i Nova York, 2014) i, juntament amb Mònica Rius (eds.), Ex-patria. Pensamiento utópico en las literaturas del exilio y la diáspora (Barcelona, 2018).

És membre fundador de l’Associació de Germanistes de Catalunya (1980) i de la Sociedad Goethe en España (2001), de la qual és presidenta. És membre de la Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung des de 2013. El 2017 el Deutscher Akademischer Austauschdienst li va atorgar el Jakob und Wilhelm Grimm Preis per la seva trajectòria acadèmica i investigadora.