logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Merche Ochoa

Riojana, s’estableix a Barcelona el 1989, on desenvolupa la seva trajectòria professional com a pallassa, directora i pedagoga. Llicenciada en Art Dramàtic per l’EAD de la Rioja, es forma i s’especialitza com a pallassa i docent.

Exerceix la pedagogia del clown des de 1993 en escoles de teatre de Barcelona i en el marc de diversos festivals internacionals, com ara el Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, el Festival Internacional de Comicidade Femenina de Río de Janeiro (Brasil), el Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, “A una nariz pegadas- Encuentro de payasas” de la ciutat de Salamanca, “Topaklown”, trobada de clown de Durango i en el Festival Internacional de Pallasses del Circ Cric.

 

Imparteix tallers de reciclatge i aprofundiment per a professionals a Colòmbia, Suïssa, Itàlia, Portugal, Brasil i a bona part de la geografia espanyola, com ara Vitòria, Múrcia, València, Lleida, Girona, Logronyo, Fuerteventura, Mallorca, Burgos i Zamora; així com per a organitzacions professionals de pallassos d’hospital. Actualment forma part de l’equip docent del màster de Mediació Artística de la Universitat de Barcelona.

Col·labora amb PSF (Pallassos sense Fronteres) com a pedagoga i pallassa a Guinea Equatorial, Nicaragua i Jordània. Actualment col·labora en el projecte Pallasses Sense Fronteres, treball destinat a les cases d’acolliment per a dones i infants en situació de violència masclista. Col·labora amb Save the Children en el projecte “Mai més sols”, actuant als centres de tutelats de menors migrants no acompanyats.

Treballa com a pallassa ininterrompudament des de 1990, destacant la seva participació en el Festival Internacional de Pallasses d’Andorra, Proyecto Payapaz (Colòmbia), Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, Festival Internacional de Pallasses del Circ Cric, trobada “Mujeres con Narices” de Burgos, Festival Tran-tran de Fuerteventura, el Festival Internacional Clownbaret (FIC) de Canarias i “A una nariz pegadas- Encuentro de payasas” de la ciutat de Salamanca.

 

Destaquen les seves produccions “Cabaret O’Varios, “De Fades, Fetilleres i Heroïnes”, “La Cloti al Circ” o “In Vino Veritas”.

 

Ha dirigit a pallassos i professionals del circ i el teatre com ara Caroline Dream, Panettone Brothers, Las Pituister, La Sonrisa, Cirquet Confetti, Tiritirantes, Javier Ariza i a molts altres en combinats de circ i cabarets.

 

El 2011 funda i dirigeix el projecte de recerca i formació regular de pallassos/es  “El Rinclowncito”.

El 2014 és guardonada amb el “Premi Nacional de Circ”.

 

El 2020 rep el premio Mujeres en el Arte en la Rioja, com a reconeixement a la seva carrera professional.