logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

PONENT

Norman Manea

Escriptor d’origen romanès resident a Nova York. Ha escrit novel·la, assaig i relat, i el tema principal de la seva obra és el destí individual en situacions extremes (l’holocaust, la dictadura comunista, l’exili).

Nascut a la província de Bukovina, la vida i l’obra de Norman Manea han estat marcades pels seus anys d’infància en  un camp de concentració i per la subsegüent existència sota el règim comunista i l’exili. Abans de marxar del país, el 1986, gràcies a una beca per anar al Berlín Oest, va publicar a Romania deu volums de prosa i assaig que van ser aclamats pels crítics literaris més importants i condemnats pels ideòlegs més irritants del règim oficial. La seva crítica pública de l’estranya barreja de nacionalisme i comunisme a la vida cultural i política de Romania va portar-lo a patir una vigilància i censura constants.

El 1969 va contraure matrimoni amb Josette-Cella Boiangiu, una restauradora d’obres d’art. Des de la primavera de 1988 ambdós viuen als Estats Units, on Manea és Francis Flournoy Professor d’Estudis i Cultura Europeus i escriptor resident al Bard College de l’Estat de Nova York.

El seu assaig de 1991 a The New Republic (“Happy Guilt”) sobre la connexió de Mircea Eliade amb el moviment d’extrema dreta dels anys 30 i 40 del segle XX van provocar una ferotge reacció i una hostil campanya en contra seva a la Romania postcomunista, sovint esquitxada de connotacions antisemites.

Després de passar a l’Europa Occidental, els llibres de Manea (més de cent volums) van ser traduïts a més de vint llengües i els seus articles, assajos i relats es van publicar en molts països.

Manea va ser deportat de nen, el 1941, per les autoritats feixistes romaneses, col·laboradores del règim nazi, al camp de concentració de Transnistria, a Ucraïna, amb la seva família i la totalitat de la població jueva de la regió. Va tornar a Romania el 1945 amb els supervivents i es va graduar amb matrícula d’honor a l’escola secundària Stefan cel Mare (Stefan el Gran) a la seva ciutat de naixement, Suceava. Va estudiar Enginyeria a l’Institut de Construcció de Bucarest i un màster de Tècnica Hidràulica el 1959. Després va portar a terme tasques de planificació, treball de camp i investigació fins que el 1974 va decidir dedicar-se en exclusiva a l’escriptura.