logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

TROBADES

Trobada

QUÈ ÉS L’ART?
Josep Ramoneda
Filòsof i periodista
Gemma De las Cuevas
Física quàntica
Genoveva Martí
Professora de recerca ICREA a la Facultat de Filosofia de la UB
Jaume Casals
Filòsof
Mireia Sallarès
Artista
Pol Guasch
Escriptor
Ricard Solé
Físic i biòleg
Ramon López de Mántaras
Professor d'Investigació del CSIC a l'Institut d'Investigació en Intel·ligència Artificial
Carolina Ciuti
Comissària d'art contemporani i investigadora
Lúa Coderch
Artista


Tots els conceptes són difícils de definir, si no impossibles, però lart és especialment esmunyedís. Lenciclopèdia diu que lart és una activitat humana o el seu producte resultant, que involucra talent creatiu o imaginatiu, i que expressa destresa tècnica, bellesa, poder emocional o idees conceptuals. Les tres branques clàssiques de lart visual són la pintura, lescultura i larquitectura, i una definició més àmplia inclou el teatre, la dansa, la literatura, la música i el cinema. És clar que lart explora contínuament les seves pròpies costures, les desfà i potser les recús, tant al llarg del temps com al llarg de les cultures. Què és, avui en dia, lart? Quines manifestacions compten com a artístiques? I una pregunta molt actual: els sistemes d’intel·ligència artificial poden fer art? I en clau més social: quin paper han de jugar els museus dart avui en dia? En aquest debat considerarem aquestes qüestions a la llum del moment i lloc actuals, des d’almenys quatre punts de vista: l’art i la filosofia (es pot definir l’art?), la mirada contemporània (quin és l’objectiu de l’artista?), la irrupció de la intel·ligència artificial (pot un sistema d’intel·ligència artificial fer art?), i la perspectiva de la crítica i l’artista (com es valora lobra dart?).

 

PROGRAMA

Direcció: Josep Ramoneda i Gemma de las Cuevas

 

 

Presentació

Dimecres, 14 de juny de 2023 a les 17:00 hores

 

Josep Ramoneda, director de l’Escola Europea d’Humanitats

 

Gemma de las Cuevas, investigadora en física a la Universitat d’Innsbruck, Àustria

 

 

Primera sessió

Dimecres, 14 de juny de 2023 de 17:10 a 18:30 hores

 

L’ART I LA FILOSOFIA

Abordarem la qüestió: és possible definir l’art? Potser l’art és tot allò que no és formalitzable, potser l’espai per l’art és l’espai de la intimitat. Si definim l’art com tot allò no formalitzable, i investiguem des d’un angle formal els límits del que és formalitzable, ens trobem amb una paradoxa d’autoreferència i negació, que implicaria la impossibilitat de definir l’art—sols la negació de l’art seria definible. Més en general: quines aproximacions a l’art ha fet la filosofia (en concret, l’estètica)?

 

Genoveva Martí, professora ICREA de filosofia a la UB

 

Jaume Casals, filòsof, rector de la Universitat Pompeu Fabra (2013/2021) i catedràtic de Filosofia del Departament d’Humanitats de la UPF.

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

 

Pausa cafè

De 18:30 a 18:45 hores

 

 

Segona sessió

Dimecres, 14 de juny de 2023 de 18:45 a 20:15 hores

 

LA MIRADA CONTEMPORÀNIA

Abordarem qüestions com ara: és l’obra d’art el resultat, o l’acció que duu al resultat? I en qualsevol cas, quins resultats o accions que hi duen compten com a artístiques? Íntimament lligada hi ha la qüestió: quin és l’objectiu de l’art? És l’objectiu principal expressar, o comunicar? I en qualsevol cas, quines expressions o comunicacions compten com a art? En alguns moments i llocs de la història, la resposta a aquesta pregunta ha involucrat nocions de bellesa, portant-nos a l’estètica i a les consideracions de la primera sessió. Finalment considerarem: quines manifestacions defineixen el bon art?

 

Mireia Sallarès, artista

 

Pol Guasch, escriptor

 

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

Fi del primer dia

 

 

Tercera sessió

Dijous, 15 de juny de 2023 de 17:00 a 18:30 hores

 

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL I CREACIÓ ARTÍSTICA

Qui fa l’art? La naturalesa, pot fer art? I els sistemes d’intel·ligència artificial? Hi ha sistemes d’intel·ligència artificial que generen cançons, quadres amb un cert estil o textos originals. Són artistes, o només les persones ho podem ser? Sigui com sigui, quina és l’autoria de les obres d’intel·ligència artificial? Aquesta qüestió també s’interseca amb temes que abordarem a la quarta sessió.

 

Ricard Solé, professor ICREA de sistemes complexos a la UPF i professor visitant al Santa Fe Institute

 

Ramon López de Mántaras, investigador d’intel·ligència artificial

 

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

 

Pausa cafè

De 18:30 a 18:45 hores

 

 

Quarta sessió

Dijous, 15 de juny de 2023 de 18:45 a 20:15 hores

 

LA MIRADA DEL CRÍTIC I DE L’ARTISTA

En aquesta sessió abordarem diverses qüestions: com ha canviat la concepció de l’art al llarg dels segles i les cultures? I en clau més social: com s’assessora el valor monetari d’una obra d’art? És l’arbitrarietat de les valoracions de les obres artístiques un símptoma de la dificultat de definir l’art? I en relació amb les qüestions de la tercera sessió ens preguntarem: és l’obra d’art necessàriament quelcom fungible? I, finalment: com hem d’interaccionar amb l’art avui en dia? Quin paper han de jugar els festivals i museus?

 

Carolina Ciuti, historiadora de l’art i directora del festival LOOP Barcelona

 

Lúa Coderch, artista

 

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

Fi del segon dia


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

LOCALITZACIÓ