logo

CaixaForum Macaya

Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

CaixaForum Macaya, Pg. de Sant Joan 108, Barcelona

facebook twitter vimeo instagram

TROBADES

Trobada

Quin futur té la salut? Gèrmens, castes i longevitat: geografies de la salut al segle XXI
Josep Ramoneda
Filòsof i periodista
Gonzalo Fanjul
Director d'Anàlisi de Polítiques a l'ISGlobal
Helena Legido-Quigley
Professora de Salut Pública a la Saw Swee Hock School of Public Health i a la Universitat Nacional de Singapur
Jeffrey V. Lazarus
Cap del Grup de Recerca de Sistemes de Salut a l’ISGlobal
Manuel Serrano
Biòleg molecular, ICREA
Leire Pajín
Directora de Desenvolupament Internacional a l’ISGlobal i presidenta de REDS
Cristina Monge
Politòloga i presidenta de l’associació «Más Democracia»
Cristina O’Callaghan Gordo
Professora dels estudis de ciències de la salut de la UOC i investigadora associada a l'ISGlobal
Javier Guzman
Director de Polítiques de Salut Global i Senior Policy Fellow al Centre per al Desenvolupament Global (CGD) a Washington i Londres.
Manuel Franco
Professor i investigador en Epidemiologia i Salut Pública a la Universidad de Alcalá i la Johns Hopkins University


La pandèmia de la covid’19 ha convertit la salut en una variable a aclarir en qualsevol equació sobre el futur de les nostres societats. Avui molt pocs posen en dubte el seu paper condicionant de la prosperitat i la seguretat dels Estats, i com a indicador del seu poder i fortalesa. En aquests dos darrers anys hem après lliçons inquietants sobre els determinants socials i mediambientals de les crisis globals; també sobre la insuficiència i debilitat dels mecanismes que governen la seva prevenció i resposta. Però hem vist al mateix temps com de lluny poden arribar cada país i la comunitat internacional, orientats pels interessos i responsabilitats comunes, sobre la base de la ciència i la voluntat política. Un sistema de salut sòlid, integrador, eficaç i sostenible és part d’un contracte social ampliat més enllà dels límits nacionals, però mentre que al costat productor del món la població envelleix i requereix més cura, als països de rendes més baixes els sistemes són febles Tenim respostes per a la nova dimensió de la salut globalitzada? L’esperança de vida dependrà de la capacitat econòmica dels sistemes? Fins a quina edat podem viure i on?Aquest seminari aborda alguns dels principals desafiaments a què fa front la salut global i ofereix elements polítics, ètics, científics i econòmics per fer-los front.

PROGRAMA

Presentació

Dimarts, 13 de desembre a les 17 hores

 

Josep Ramoneda, director de l’Escola Europea d’Humanitats

 

Gonzalo Fanjul, director d’Anàlisi de Polítiques a l’ISGlobal

 

 

Primera sessió

Dimarts, 13 de desembre de 17.10 a 18.30 hores

 

PREPARACIÓ I RESPOSTA DAVANT DE RISCOS SISTÈMICS DE SALUT

 

La infraestructura legal, institucional i humana que serà necessària per fer front la proliferació de riscos sistèmics per a la salut global. Les malalties infeccioses són només una categoria en una relació que inclou els accidents nuclears i bioquímics, conflictes o xocs naturals extrems Quina serà la propera pandèmia?

 

 

Helena Legido-Quigley, professora de Salut Pública a la Saw Swee Hock School of Public Health i a la Universitat Nacional de Singapur

 

 

Jeffrey Lazarus, cap del Grup de Recerca de Sistemes de Salut a l’ISGlobal i professor associat a la Universitat de Barcelona

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

 

Pausa cafè

De 18.30 a 18.45 hores

 

 

Segona sessió

Dimarts, 13 de desembre de 18:45 a 20.15 hores

 

L’ENVELLIMENT DE LA POBLACIÓ

 

La població mundial, especialment la dels països més rics, estén la seva esperança de vida i planteja als sistemes sanitaris i socioeconòmics un desafiament de primer ordre. La resposta és, en part, tecnològica i farmacèutica, però obliga a reconsiderar patrons de comportament social i altres polítiques com la migratòria, la fiscal i fins i tot el nivell de resposta dels sistemes de salut.

 

Manuel Serrano, professor ICREA a l’Institut de Recerca en Biomedicina, Barcelona

 

Leire Pajín, directora de Desenvolupament Internacional a l’ISGlobal i presidenta de REDS

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

Fi del primer dia

 

 

Tercera sessió

Dimecres, 14 de desembre de 17 a 18.30 hores

 

CANVI CLIMÀTIC I SALUT

 

La iniciativa Lancet Countdown sobre Salut i Canvi Climàtic ha descrit aquest fenomen com “la principal amenaça per a la salut global que enfronta el món al segle XXI”. L’escalfament global no només afecta els determinants socials i mediambientals de la salut (aire net, aigua potable, aliments suficients i habitatge segur), sinó que multiplica riscos com el de la zoonosi o el de les resistències antimicrobianes.

 

Cristina Monge, politòloga i presidenta de l’associació «Más Democracia».

 

Cristina O’Callaghan, professora dels estudis de ciències de la salut de la UOC i investigadora associada a l’ISGlobal, co-directora del màster en Salut Planetària UOC-UPF- ISGlobal

 

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

 

Pausa cafè

De 18.30 a 18.45 hores

 

 

Quarta sessió

Dimecres, 14 de desembre de 18:45 a 20.15 hores

 

DESIGUALTAT

 

Les diferències creixents en l’accés als serveis de salut i a les polítiques de prevenció no només constitueixen un desafiament ètic monumental, sinó que llasten l’estratègia general de salut global dins de cada país i en el conjunt del planeta. La covid és la demostració més recent i dramàtica de la necessitat de considerar mecanismes de cobertura universal que redueixin aquestes bretxes.

 

Javier Guzman, Director de Polítiques de Salut Global i Senior Policy Fellow al Centre per al Desenvolupament Global (CGD) a Washington i Londres.

 

Manuel Franco, professor i investigador en Epidemiologia i Salut Pública a la Universidad de Alcalá i la Johns Hopkins University

 

 

Debat entre tots els membres de la taula

 

Fi del segon dia


CaixaForum Macaya, Passeig de Sant Joan, 108, Barcelona

INSCRIU-T'HI AQUÍ LOCALITZACIÓ